Skip to content
Ediția de astăzi

Prognoza meteo: Gerul Bobotezei se lasă așteptat. Se anunță temperaturi de primăvară

Gerul Bobotezei se lasă aşteptat în acest an, iar temperaturile anunţate de către meteorologi în această săptămână aduc aer de primăvară în toiul iernii.

Vremea va fi deosebit de caldă în următorul interval, cu valori termice care vor urca luni până la 16 grade Celsius în sud-estul ţării, în timp ce în zonele montane vor predomina ninsorile.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), luni, 4 ianuarie, în ţară, vremea va continua să fie deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu valori termice în creştere faţă de zilele precedente, dar aria de nebulozitate şi ploi va cuprinde treptat, dinspre sud-vest, toate regiunile, potrivit PSNews.ro

Ploile vor fi în general moderate cantitativ, iar în dealurile sudice se vor cumula local peste 30…40 l/mp. În a doua parte a nopţii, în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, trecător se va semnala lapoviţă. În zona montană, la început vor fi precipitaţii mixte, apoi vor predomina ninsorile, mai consistente în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde şi vântul se va intensifica, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, unde va fi viscol.

Intensificări ale vântului vor fi în a doua parte a intervalului şi în restul masivelor montane, cu 60…75 km/h şi local – cu viteze mai mici- şi în sudul, centrul şi estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 8 grade. Dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţă.

Şi la Bucureşti, luni, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua moderat cantitativ, mai ales seara şi noaptea. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimă va fi de 6…7 grade. În orele dimineţii vor fi condiţii de ceaţă.

Marţi, 5 ianuarie, vremea va fi în general închisă pe parcursul zilei, iar valorile termice, deşi în scădere faţă de intervalul precedent în toată ţara, se vor menţine peste mediile multianuale ale perioadei. Ziua cerul va fi noros, iar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse şi în general moderate cantitativ, în cea mai mare parte a ţării, exceptând sudul Olteniei şi al Munteniei, unde înnorările vor fi temporare şi local vor fi ploi slabe, cu precădere în primele ore. În zona montană înaltă vor predomina ninsorile, iar în cele submontane şi depresionare din nord şi nord-est vor fi posibile precipitaţii mixte. Izolat se va depune polei. Noaptea aria de nebulozitate şi precipitaţii va fi în restrângere spre regiunile nord-estice, în celelalte zone cerul se va degaja şi pe spaţii mici se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte şi temporar în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 6 grade.

Şi în Capitală va fi cald. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă de 1…2 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă. De de miercuri, chiar dacă valorile de temperatură vor fi în scădere treptată în majoritatea regiunilor, acestea se vor situat peste mediile multianuale specifice primei decade a lunii ianuarie.

Conform prognozei ANM, în prima săptămână din luna ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane şi sub-montane din jumătatea sudică a ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.