Skip to content
Ediția de astăzi

PSD a depus moțiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene: ‘Cristian Ghinea, de la zero la abis!’

 Social democrații anunță că au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene cu titlul ”Cristian Ghinea, de la zero la abis!” prin care îl acuză că țara noastră pierde fonduri europene.

Ce blestem pe această țară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene și scufundarea în abisul austerității. Absorbția curentă este la pământ, Planul Național de Redresare și Reziliență este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021-2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulți din cauza incompetenței ministrului Ghinea. Faptele și cifrele vorbesc! În decembrie 2020, când domnul Ghinea a fost numit ministru, alocarea pentru PNRR era de 30,5 miliarde euro. Șase luni mai târziu, la 31 mai 2021, când, după două eșecuri, Cristian Ghinea a depus a treia variantă de PNRR la Bruxelles, alocarea pentru România s-a redus la 29,2 miliarde euro. Cu alte cuvinte, nici nu a respirat bine și s-au evaporat 1,3 miliarde euro. Alte două miliarde de euro au dispărut din fondurile viitoare pentru coeziune unde România a mai rămas cu aproximativ 28 de miliarde euro din cele 30 de miliarde de euro câte erau în decembrie 2020. Autoritățile locale nu își pot deconta proiectele, pentru care s-au supraîndatorat,  deoarece ministrul Ghinea blochează absorbția. La acest moment, ministrul Ghinea a reușit contraperformanța să atragă doar 0,2 miliarde de euro pe programele de coeziune deși România trebuie să aibă în conturi de 16 ori!!! mai mult, respectiv 3,5 miliarde de euro, din absorbția curentă, a anului 2021, aferentă exercițiului financiar 2014-2020. Jalnică evoluție! De la ministrul zero al Fondurilor Europene din guvernul Cioloș, la ministrul zero virgulă, în guvernul Cîțu. Atât s-a putut! Ce năpastă pe români și pe țară să aibă în funcția de ministru al Fondurilor Europene un astfel de diletant incompetent”, sunt o serie din acuzațiile lansate de social democrați.

Social democrații îl acuză pe ministrul Ghinea de incompetență.

România mai are de absorbit peste 15 miliarde de euro din cadrul financiar 2014-2020! De ce nu-i absorbim? De ce ministrul Ghinea, în loc să se ocupe de proiecte, să luăm acești bani care sunt gratis, pentru care nu plătim dobândă, îndatorează țara cu alte 15 miliarde euro din împrumuturile prin PNRR, pentru următorii 30 de ani? Diletantismul managerial este evident și-n blocarea contractării a peste 3,7 miliarde euro în direcții precum eficiența energetică, racordarea localităților la rețeaua de gaze naturale, infrastructura de apă, selecția deșeurilor sau gestionarea crizei COVID-19. Numai pentru creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19 sunt sute de proiecte depuse, în valoare de peste 910 milioane euro, care NU au evaluarea finalizată, deși apelurile s-au închis din decembrie 2020-ianuarie 2021! Autoritățile locale și județene au făcut cheltuielile, s-au împrumutat și acum așteaptă în zadar contractarea proiectelor și decontarea lor. România este la un pas de a avea dezangajare masivă de fonduri mai ales pe sectorul apă-canal și pe cel al deșeurilor, suma depășind 900 milioane euro. Ministrul Ghinea a demonstrat, din păcate, că își poate depăși chiar și contraperformanța din 2016: a ajuns astăzi de la ZERO la abis absolut.”, mai susțin cei de la PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.