Skip to content
Ediția de astăzi

PSD a depus plângere la CNA împotriva lui Iohannis: Declaraţiile preşedintelui să fie incluse în timpul de emisie al PNL

PSD a depus o plangere la CNA in care a solicitat o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal.

Solicitarea integrală:

Către:

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI – CNA

Bd. Libertății nr.14, sector 5, București,

Fax : +40 (0)21 305 5354/56, E-mail : [email protected]

În atenția,

Doamnei Președinte MONICA GUBERNAT

STIMATĂ DOAMNĂ PREȘEDINTE,

Subscrisul PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – PSD, cu sediul în București, sos. Kiseleff nr 10, sector 1, CUI 14167182 reprezentat prin Marcel – Ion Ciolacu, Președinte, în continuare denumit „PSD”, în calitate de persoană juridică afectată în mod direct prin încălcarea legislației audiovizuale,

În temeiul dispozițiilor art. 89 lit c) din Legea nr. 504/2002 [Legea audiovizualului]  formulăm prezenta:

PLÂNGERE

cu privire la încălcarea prevederilor art. 5 și art. 8 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, solicitându-vă să emiteți o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal.

În fapt, în data de 24.11.2020, începând cu ora 19.00 posturile de televiziune au difuzat discursul președintelui României Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidențiale, discurs cu următorul conținut:

“A trecut, iată, un an de la alegerile prezidențiale, un an din cel de-al doilea mandat al meu de Președinte al României, un an care era destinat construirii României Normale, proiectul pentru care cetățenii mi-au acordat încrederea și votul lor.

Din păcate, pandemia de COVID-19, care a afectat radical și brutal viața oamenilor din întreaga lume, nu ne-a ocolit nici pe noi.

Astfel, pe parcursul acestui an, eforturile mele și ale Guvernului PNL s-au concentrat în special pe combaterea epidemiei de COVID-19 și pe diminuarea efectelor negative pe care aceasta le-a generat la nivel social, educațional și economic.

Să nu uităm niciun moment că, la trei decenii de la Revoluția din 1989, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent.

Partidul Social Democrat este principalul vinovat pentru acest dezastru și acest lucru trebuie afirmat clar și răspicat.

Am datoria față de toți românii, indiferent de opțiunile lor politice, să spun lucrurilor pe nume, pentru că miza este una uriașă – destinul României de mâine.

Țara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupția și incompetența guvernelor PSD, care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură și au direcționat fondurile publice către clientela de partid. Nici o reformă nu a fost dusă până la capăt în România, nici o reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD.

Adevăratele priorități au fost ignorate și abandonate și așa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical, cu o infrastructură deficitară și cu un sistem educațional cu probleme critice.

Clientelismul promovat la nivel de politică de stat și indiferența față de problemele sistemice acute au dus România în punctul în care statul era în pericol să nu își mai poată îndeplini misiunea sa fundamentală: aceea de a proteja sănătatea și drepturile cetățenilor.

Într-un asemenea context nefast și extrem de dificil, un singur partid și-a asumat responsabilitatea guvernării țării atunci când mulți alții au preferat să nu se implice. Nu a fost deloc ușor, dar chiar și cu un guvern PNL minoritar, atacat din toate părțile și fără susținere parlamentară, multe lucruri s-au schimbat în bine.

Concomitent cu eforturile uriașe pentru gestionarea epidemiei, cu resurse limitate aflate la dispoziție, am demarat, într-un strâns parteneriat cu Guvernul, reforme importante care trebuie continuate și aprofundate

În toate domeniile, deciziile se iau acum după consultarea experților și a specialiștilor, avem o relație excelentă cu partenerii europeni, iar România a fost scoasă de pe lista rușinii în care ne-a inclus PSD, cea a țărilor cu probleme în ceea ce privește justiția și statul de drept.

Am obținut totodată cel mai mare pachet de finanțare europeană din istorie, fonduri care vor pune în mișcare motorul reconstrucției României și ne vor permite să ieșim cât mai repede din criza economică, să dezvoltăm consistent infrastructura și toate marile sectoare publice.

Este de neconceput un scenariu în care în toată această perioadă să fi fost la putere PSD. Ne putem lesne imagina catastrofa sanitară în care am fi ajuns cu o guvernare pesedistă, care a eșuat lamentabil pe toate planurile și în condiții normale, când nu aveam de înfruntat o pandemie.

Votul de pe 6 decembrie este esențial, pentru că România nu își mai poate permite încă un ciclu electoral de subdezvoltare. Prea multe generații au fost de sacrificiu și de prea multe ori sacrificiile și răbdarea oamenilor au fost în zadar.

PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc.

Ce dovadă mai bună a faptului că PSD nu a înțeles nimic și că acționează strict în interes de partid decât permanenta subminare din Parlament a oricărui efort al Guvernului de a ține sub control pandemia?

Cum poate fi catalogată altfel decât cinică și iresponsabilă atitudinea pesedistă de a împovăra peste putință bugetul statului cu tot felul de pomeni electorale, deși parlamentarii PSD știu foarte bine că pur și simplu nu sunt bani pentru astfel de măsuri?

Sau un alt exemplu relevant: în timp ce românii și Guvernul se luptă cu pandemia și cu efectele economice ale acesteia, pesediștii tot încearcă să treacă scutiri de taxe pentru domenii cum este cel al cazinourilor și al jocurilor de noroc. Așa acționează în Parlament un partid nociv, care numai la beneficiul și la nevoile oamenilor nu se gândește!

Ei bine, acest lucru trebuie să înceteze!

Dragi români,

Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!

Avem proiecte majore de realizat în domenii neglijate de ani și ani la rând. Sănătatea și educația sunt prioritare, cu atât mai mult cu cât provocările generate de pandemie ne-au arătat cât de grave sunt deficiențele cu care ne confruntăm.

Totodată, refacerea legilor justiției pe baze constituționale și continuarea accelerată a luptei anticorupție, eliminarea baronilor din administrație și reformarea administrației, introducerea votului în două tururi pentru primari și aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabilă, toate acestea trebuie să devină realitate.

O parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL, dar niciunul nu a putut avansa în Parlament din cauza acestui obstacol permanent în calea dezvoltării care este PSD.

Cum, de altfel, tot PSD a refuzat să semneze și Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, pe care l-am inițiat anul trecut, acord care include și transpunerea în legislație a interdicției celor două teme atât de dragi pesediștilor, amnistia și grațierea pentru fapte de corupție și adoptarea de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției. Însă cu o nouă majoritate reformatoare, vom putea să punem în aplicare voința românilor și să asigurăm criteriile de integritate în funcțiile publice.

Referendumul pentru justiție și alegerile prezidențiale de anul trecut au deschis calea către o Românie Normală.

Dar dacă nu facem pasul decisiv acum, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ar fi în zadar tot efortul nostru comun și toată lupta dusă în acești ultimi ani pentru a apăra democrația.

Doar cu un Guvern de dreapta, în jurul PNL, cu o solidă majoritate în Parlament, putem să continuăm schimbările care deja au fost începute în acest an și să facem marile reforme așteptate.

În 2016, România a intrat într-una dintre cele mai negre perioade ale istoriei sale recente. Consecințele ar fi fost dramatice pentru viitorul țării noastre dacă cetățenii, cele câteva partide democratice și cu mine nu ne-am fi opus cu toate forțele.

Pe 6 decembrie, trebuie să lăsăm în urmă definitiv acest coșmar.

Sunt, în continuare, sută la sută implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, România Normală, să prindă contur. Vă asigur că voi lucra alături de viitorul guvern, pe care îl văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate.

PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-și asume o guvernare știind că preia un buget secătuit și o administrație în care PSD a plasat numeroși incompetenți.

Chiar și așa, odată confruntați cu neașteptata criză sanitară, am găsit, împreună cu PNL, resurse și soluții pentru a face față cu bine acestei teribile pandemii.

Sigur că mai sunt încă foarte multe de îndreptat, sigur că s-au făcut și erori, ele sunt inevitabile pentru oricine se apucă serios de treabă. Însă ceea ce contează este hotărârea de a reseta din temelii modul greoi de funcționare a statului.

România are șansa să fructifice oportunitățile post-pandemie pentru a se relansa economic și social.

Reformele adevărate le facem împreună, nu separat, pentru că forța noastră stă în valorile comune care ne unesc.

Sunt decis să conduc acest amplu proiect de reconstrucție națională alături de toți partenerii care în acești ani mi-au dovedit că sunt total dedicați aceleiași viziuni de dezvoltare ca și mine și sunt convins că, peste patru ani de acum înainte, vom vedea noua față a României demne, prospere și democratice.”, a spus Klaus Iohannis.”

  1. 1. Intervenția live a Președintelui a avut un caracter electoral, fiind difuzată, contrar dispozițiilor imperative conținute în art. 5 alin. (1) din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020.

Astfel, potrivit art. 5 (1) din Decizia nr. 603 din 21 octombrie 2020pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai următoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral:

a) emisiuni informative, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, în care pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor; în acest scop, durata programată a emisiunii informative poate fi mărită cu cel mult 15 minute; emisiunile informative electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică;

b) emisiuni electorale, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, în care competitorii electorali îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală; în situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, durata acestor transmisii se va încadra în timpul de antenă acordat fiecărui competitor electoral potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul „emisiune electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune; emisiunile electorale pot fi difuzate în zilele de luni până vineri;

c) de dezbatere electorală, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea a cel puţin doi candidaţi sau a reprezentanţilor lor; în cazul neparticipării unui candidat sau a unui reprezentant al acestuia, acest fapt este menţionat; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul „emisiune de dezbatere electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune; emisiunile de dezbateri electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică

Or, vă rugăm să aveți în vedere că live-ul președintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidențiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activități ale președintelui, ci mesaje electorale fățișe, directe, pentru și în favoarea Partidului Național Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speță subscrisa entitate politică PSD.

Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituție) interzice în mod expres Președintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator.

Totodată, prin această intervenție care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea președintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să își respecte astfel obligațiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală.

Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepțiunea Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda este definit prin art. 36, alin. (7) astfel:

,, Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii:

a)se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat;

b)este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor;

c)are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg;

d)depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.”

Or, vă rugăm să constatați că discursul președintelui îndeplinește în mod cumulativ toate aceste condiții enumerate în cele de mai sus, respectiv se referă în mod direct atât la Partidul Național Liberal (în sens pozitiv) cât și la PSD în sens negativ, este utilizat în plină campanie electorală, are obiectiv electoral declarat (câștigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Național Liberal) și depășește în mod clar obiectivul de informare a publicului.

  1. 2. Prin intervenția live a președintelui Klaus Iohannis acesta a obținut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidului Național Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale,  cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020

Campania electorală se desfășoară la organismele de radio și televiziune în cadrul timpului de emisie acordat la aceste organisme fiecărui competitor electoral.

Astfel, art 8 alin (3)  din Decizia CNA nr. 603 /2020 dispune în mod expres că emisiunile electorale se realizează în direct sau se înregistrează, în cadrul timpului de emisie acordat fiecărui competitor electoral, în proporțiile stabilite de către fiecare competitor electoral.

Or, prin difuzarea discursului președintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Național Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate.

  1. 3. Discursul președintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituțională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din  Decizia CNA nr. 603 / 2020

Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate (Articolul 80 – Constituţia României).

Contrar atât exigențelor unei societăți democratice, cât și prerogativelor sale constituționale, dl Președinte face campanie electorală Partidului Național Liberal și denigrează un alt competitor electoral, în speță PSD, transmițând în mod direct mesajul că PSD nu ar mai trebui sa participe la viața politică și trebuie  să dispară.

PSD este un partid legal constituit, care funcționează constituțional,
la fel ca orice alt partid care activează pe scena politică, prin urmare o atare conduită din partea unui președinte al statului care ar trebui să fie un factor de echilibru și dialog,  este reprobabilă și de neacceptat într-o societate democratică.

Prin discursul președintelui s-au diseminat în spațiul public mesaje vădit tendențioase și mincinoase la adresa PSD și care  încalcă în mod flagrant atât ordinea constituțională cât și legislația audiovizuală, astfel după cum am arătat în cele de mai sus.

Desfășurarea unor alegeri libere și corecte nu poate avea loc decât în contextul respectării valorilor democratice în ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea președintelui în campania electorală și interzicerea mesajelor defăimătoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci când acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media și provin de la o persoană care deține cea mai înaltă funcție în stat și care ar trebui să fie un etalon al echilibrului și dialogului.

Este esențial ca alegerile locale care urmează să aibă loc în data de 6.12.2020 să se desfășoare în mod corect, sens în care cetățenii trebuie să fie liberi să-și formeze singuri opiniile cu privire la competitorii electorali, fără a fi influențați negativ prin astfel de campanii mincinoase și manipulatoare.

Alegerile creează  un mecanism de asumare a responsabilității și de tragere la  răspundere,  motiv pentru care trebuie  să  existe,  de  asemenea,  responsabilitate  în  cadrul  procesului electoral,  prin desfășurarea unei campanii electorale corecte și responsabile.

În acest context, transmiterea unui mesaj electoral legal, corect și responsabil către alegători este esențial.

Prin urmare, vă solicităm, în baza art.8 alin 3 Decizia CNA nr. 603 / 2020, să emiteți o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervențiile președintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate  corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Național Liberal.

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT- P.S.D.

Marcel  Ciolacu, Președinte

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.