Skip to content
Ediția de astăzi

PSD amenință cu moțiunea de cenzură, Iohannis cu anticipatele. Cine are cele mai mare șanse

PSD a ieșit și a amenințat cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban după ce Ludovic Orban a declarat că intenționează să-și asume responsabilitatea pentru modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi.

PSD tocmai a obținut luni o victorie în Senat, după ce a trecut moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Guvernul PNL a încasat prima lovitură. Numai că voturile din Senat nu sunt suficiente și pentru o moțiune de cenzură. Însă PSD ar reuși să demită Guvernul cu sprijinul UDMR, care e foarte nemulțumit de intenția PNL pentru alegerea primarilor în două tururi, potrivit PSNews.ro

În acest context, președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că o eventuală moțiune de cenzură din partea PSD ar fi doar un prim pas spre alegerile anticipate.

Dacă Guvernul Orban pică, acesta este primul pas spre anticipate. Este foarte clar. Că se vor realiza sau nu, este o chestiune care se va vedea la momentul respectiv”, a declarat președintele.

Iohannis joacă la cacealma, așa cum și PSD joacă la cacealma cu moțiunea de cenzură. Însă un lucru e clar: PSD chiar are șanse să dea jos guvernul prin moțiune de cenzură, în timp ce Iohannis are cele mai mici șanse pentru anticipate. Cu voturile UDMR, PSD și-ar reface imediat majoritatea parlamentară, în timp ce Iohannis pentru anticipate are nevoie de acordul tuturor partidelor și de un Parlament dispus să piardă câteva luni de salariu (adică niște zeci de mii de Euro).

Despre anticipate s-a vorbit intens, dar se pare că există o ambiție nejustificată în acest sens. PNL consideră că acum domină scena politică și ar putea profita de avantaj. Același lucru l-a încercat și Matteo Salvini în Italia, care a renunțat la guvernare și a forțat alegerile anticipate pentru că partidul său, Lega, domina sondajele. Din păcate, nu a existat un acord pentru alegeri anticipate și ideea de a pierde salariul i-a făcut pe parlamentarii italieni să accepte o nouă majoritate.

Pentru alegeri anticipate trebuie să existe două propuneri refuzate de Parlament, o a treia propunere și apoi dizolvarea Parlamentului. Este greu de crezut că în tot acest timp nu se va forma o nouă majoritate parlamentară. Și nimeni nu știe exact cine ar ieși câștigător din acest război.

În cazul în care va pica Guvernul Orban, Constituția precizează că președintele trebuie să consulte majoritatea parlamentară: „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Majoritatea parlamentară este esențială atât pentru desemnarea premierului, cât și pentru funcționarea Guvernului. Tocmai de aceea Klaus Iohannis a numit 3 premieri de la PSD în ultimii 3 ani. Așa cum nu i-a refuzat atunci – pentru că aveau majoritatea parlamentară – nu-i va putea refuza nici acum dacă vor forma majoritatea parlamentară.

PSD momentan nu are parteneri pe scena politică, însă amenințările cu alegerea primarilor în două tururi sau eventuale alegeri anticipate îi pot ajuta să găsească imediat parteneri pentru o nouă majoritate parlamentară și să revină la guvernare mult mai devreme decât ne-am imaginat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.