Skip to content
Recent Spot

PSD caută candidat pentru alegerile prezidențiale. Ultima variantă discutată în partid

Doar câteva luni ne mai despart de alegerile prezidențiale, iar Partidul Social Democrat (PSD), cea mai mare formațiune politică din România, nu are încă un candidat pe care să îl arunce în cursă.

După eșecul de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când partidul s-a clasat pe locul 2, la o distanță mică de locul 3 (USR-PLUS), și după ce liderul social-democraților Liviu Dragnea a ajuns în închisoare, deși Viorica Dăncilă a preluat frâiele PSD, formațiunea politică pare că nu își mai revine, potrivit PSNews.ro

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale?

Social-democrații nu par să aibă în interiorul partidului un candidat cu șanse reale la prezidențialele din toamnă. Cel puțin așa spun sondajele comandate de partid. Cel mai bine clasat este Tăriceanu, dar PSD-iștii nici nu vor să audă de varianta unui candidat al coaliției și vor să meargă pe cont propriu, deși sunt conștienți că se vor așeza la masa pierzătorilor. Ba chiar e posibil ca aceștia să aibă un candidat care nici să nu ajungă în turul 2.

Surse din PSD au dezvăluit pentru PSnews.ro că ultima variantă de candidat pentru prezidențiale discutată în partid este Viorica Dăncilă. Mai multe organizații se pregătesc să îi ceară oficial președintelui PSD să candideze la prezidențiale. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă a declarat recent că va intra în bătălie doar dacă partidul îi va cere.

Dacă nu există o altă opțiune care efectiv să ne ducă spre turul II, dacă partidul îmi va cere, nu voi face un pas înapoi, dar opțiunea mea este să merg în spatele altui candidat”, a declarat Dăncilă, la DC News, întrebată dacă ia în calcul o candidatură la președinție.

Surse din apropierea premierului ne-au declarat că Viorica Dăncilă nu ar vrea să candideze, însă e silită de funcţie. Premierul a mizat pe faptul că Eugen Teodorovici, unul dintre oamenii săi de încredere, se va impune în sondajele de opinie comandate de partid, astfel încât să devină o variantă viabilă pentru Cotroceni, însă procentul sub aşteptări obţinut de Teodorovici a lăsat PSD fără un prezidenţiabil agreat de Dăncilă.

Totodată, Dăncilă este conștientă că va trebui să renunțe la funcția de premier dacă PSD nu va reuși să intre în turul 2 al prezidențialelor, după cum chiar ea a spus luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului.

Da, se impune demisia mea, dacă PSD nu intră în turul doi”, a fost replica Vioricăi Dăncilă, întrebată dacă va demisona în cazul în care PSD pierde alegerile.

Tăriceanu amenință cu ruperea coaliției

De cealaltă parte, lăsat de izbeliște de partenerii PSD-iști, pe care îi consideră „trădători”, președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu amenință cu ruperea coaliției. Cel care se visează de ani de zile președintele României are însă și un plan B: o alianță cu ProRomânia. Amintim că președintele Senatului are o relaţie foarte apropiată cu Victor Ponta încă din vremea USL, cei doi plănuind chiar o alianţă între cele două partide, anul viitor, pentru locale şi parlamentare.

Voci grele din Pro România se opun, însă, formării unei coaliții între PRO România și ALDE pentru prezidențiale și exclud vehement să îl susțină pe Tăriceanu pentru alegerile din toamnă. Atât liderul ALDE, cât și președintele PRO România, Victor Ponta, se află în concediu în această perioadă, iar o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, după ce aceștia se întorc în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.