Social democrații au anunțat că au depus luni, 30 decembrie, o sesizare de neconstituționalitate împotriva proiectului de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (PL-x nr. 669/2019), propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019.
PSD anunță că sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare, invocând faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă, cât și fondul proiectului, respectiv măsura prin care Guvernul vrea să interzică cumulul pensiei cu salariul.
”În prezent, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond. Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia. Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”.
Interesant este că cei de la PSD susțin că în principiu sunt de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare ”trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă”.
Guvernul anunța că în 2020 ar vrea să nu se mai poată cumula pensia cu salariul. Decizia a fost luată în urma unei analize care arată că această măsură presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat.
”Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2005 pentru reglementarea unor măsuri privind posturi și cheltuielile de personal în sectorul bugetar, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 de posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul (din care 3944 posturi în învățământul preuniversitar, 996 posturi în învățământul universitar, 1282 în unitățile sanitare)”