Skip to content
Ediția de astăzi

PSD insistă pentru anticipate și locale în aceeași zi, invocând costurile mai mici

Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat la ”Puterea Știrilor” că subiectul anticipatelor a fost luat în serios de social-democrați abia după ce a Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, până atunci fiind doar ”o intenție aruncată de PNL”, care se baza pe succesul electoral al președintelui Klaus Iohannis.

Subiectul alegerilor anticipate este în mod real pus pe masă de aproximativ 3 săptămâni. După moțiunea de cenzură trecută a intrat pe agenda zilei ca un subiect real, până acum se vorbea doar de o intenție pe care PNL o arunca din când în când, bazându-se pe un succes electoral al președintelui Iohannis și în niciun caz al PNL-ului, care la ultimele alegeri a avut 27%, ceea ce nu-i poziționează atât de sus cum este președintele”, a spus deputatul social-democrat, potrivit PSNews.ro

În ceea ce privește poziția PSD în privința alegerilor anticipate, Valeriu Steriu a precizat că discuțiile în cadrul partidului sunt încă la început, o decizie fermă în acest sens urmând a fi luată cel mai probabil în următoare ședință CEx.

Sunt foarte mulți care spun că acum este momentul, la fel, foarte mulți care spun că nu este momentul. Am avut o primă discuție solidă săptămâna aceasta în Comitetul Executiv și au fost, să zicem așa, într-o primă lectură discuțiile pe acest subiect. Opinia generală a fost că nu ne este teamă de alegerile anticipate, mergem oricând în alegeri anticipate și e posibil să le și câștigăm.

Nu s-a dat un vot în CEx (pe tema alegerilor anticipate – n.r.), s-a amânat o decizie pe acest subiect, pentru că simultan au fost depuse contestațiile la CCR și așteptăm întâi să vedem dacă reînvestirea Guvernului Orban este sau nu constituțională. În același timp, nu dorim să arătăm o tărăgănare, o dorință de a bloca zona politică, am și spus că mergem în audieri (ale miniștrilor propuși pentru Cabinetul Orban 2 – n.r.) în comisiile Parlamentului până vine un răspuns al CCR.

Între timp s-a mai programat un alt CEx, probabil săptămâna viitoare, în care vom avea o discuție mult mai amplă, mult mai profundă despre anticipate, a completat Valeriu Steriu, la ”Puterea Știrilor”.

Potrivit deputatului PSD, opinia împărtășită de mai mulți membri CEx a fost că ”putem merge în alegeri anticipate simultan cu cele locale, adică în aceeași zi”.

S-ar face și economie, pentru că o rundă de alegeri costă în jur de 180 de milioane de euro, iar banii obținuți din această economie pot merge în creșterea pensiilor din toamnă sau în alocațiile copiilor. Avem deci această variantă de lucru, pe care o vom consolida în următoarea ședință a Comitetului Executiv. De altfel, cred că vom câștiga și alegerile generale, și pe cele locale”, a încheiat Valeriu Steriu.

PSD schimbă macazul

În ședința Comitetului Executiv Național de luni, majoritatea liderilor PSD au susținut varianta alegerilor anticipate. Astfel că, deși la nivel declarativ liderii partidului duc o luptă cu PNL, social-democrații au intrat deja în jocul anticipatelor.

Singurii care s-au opus atunci, Dan Tudorache, primarul sectorului 1, și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, s-au răzgândit între timp, afirmând acum că anticipatele reprezintă cea mai bună soluție.

CCR se opune organizării generalelor și localelor în aceeași zi

CCR a respins în 2012 o lege care prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. La acel moment, Curtea Constituțională a respins o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL. Legea prevedea organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, motivul invocat fiind nevoia unor economii la bugetul vlăguit de criza economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.