Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

PSD, măsuri post Caracal – Au amânat Congresul, acordă elicoptere MAI și înființează grupuri de lucru

Tragedia de la Caracal a reconfigurat deciziile politice și guvernamentale ale PSD. Luni, 29 iulie, coaliția de guvernare PSD – ALDE s-a întrunit și au discutat despre măsurile dispuse de urgență de către Viorica Dăncilă în urma tragediei petrecute la Caracal.

În cadrul întrevederii a fost amintită înființarea grupului de lucru interministerial care are drept scop gândirea unui plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice, coordonat de Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Raed Arafat. Comitetul de lucru însărcinat de premier să găsească soluții pentru îmbunătățirea sistemului de urgență 112 și a sistemului de localizare pregătește în aceste zile o analiză și un plan de modificări ale legislației, care se vor face prin Ordonanță de Urgență și convocarea rapidă a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României, în vederea adoptării acestora. Un alt subiect aflat pe agenda de lucru a Coaliției PSD-ALDE a fost cel referitor la viitoarea rectificare bugetară la care lucrează Ministerul de Finanțe. Astfel, în urma discuțiilor de astăzi, s-a constatat că sunt asigurate fondurile necesare pentru veniturile populației, referindu-ne aici la salarii și pensii (inclusiv creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie). Totodată, viitoarea rectificare bugetară va pune un accent deosebit pe investițiile naționale, dar și pe cele de ordin local, o prioritate majoră a Guvernului”, se arată într-un comunicat al PSD.

Tot luni, Guvernul anunța că MAI va beneficia de noi elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare

Premierul Viorica Dăncilă a participat la semnarea Acordului-cadru de furnizare a unor elicoptere ușoare, echipate corespunzător pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile. Proiectul este finanțat din fonduri europene, este valabil pentru o perioadă de 48 de luni și are ca obiectiv achiziționarea, în total, a 10 elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare.

În prima etapă, vor fi achiziționate patru elicoptere ușoare multifuncționale, complet echipate pentru misiuni aero-medicale și de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile, urmând ca în a doua etapă să fie achiziționate alte șase.

Acordul-cadru a fost semnat, din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, din partea Inspectoratului General de Aviație de comandorul Catalin-Paul Dache și din partea Airbus Helicopters România (promitent furnizor) de către directorul comercial Radu Homorozeanu.

Achiziționarea elicopterelor noi echipate complet pentru intervenții în caz de urgență este un demers imperativ în condițiile în care flota de care dispun în acest moment autoritățile este insuficientă pentru a răspunde intervențiilor medicale și de căutare-salvare și, în special, pentru operațiunile de salvare montană. Facem un pas important care se adaugă celorlalte demersuri ce fac parte dintr-un nou concept al managementului pentru situații de urgență – VIZIUNE 2020”, a subliniat prim-ministru.

Spre seară social democrații s-au reunit în ședința Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat unde au decis să amâne organizarea congresului partidului pentru data de 24 de august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.