Skip to content
Focus

PSD nu urmărește dărâmarea cabinetului Cîțu. Miza reală a moțiunii de cenzură

De ceva timp PSD amenință guvernarea cu o moțiune de cenzură. Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu spunea că îl va propune premier pe Alexandru Rafila în cazul în care moțiunea va trece, iar liderul PSD nu ar exclude nici varianta alegerilor anticipate. În realitate însă social-democrații nu își fac iluzii. Scopul moțiunii nu este acela de a dărâma guvernul.

Miza reală a moțiunii de cenzură

PSD gândește strategic în cazul mult anunțatei moțiuni de cenzură, potrivit PSNews.ro

Scopul nu e dărâmarea cabinetului condus de Florin Cîțu, cât mai degrabă testarea unității celor trei partide aflate la guvernare: PNL, USR-PLUS și UDMR. Momentul are și el o încărcătură strategică. Coaliția de guvernare scârțâie serios în acest moment din mai multe cauze. Proiectul de buget pe 2021 nu a primit un consens larg în interiorul coaliției și reprezintă doar ultima din numeroasele probleme pe care le au în acest moment partenerii de la guvernare. Eșecul campaniei de vaccinare, problemele grave din sistemul de sănătate, tema pensiilor speciale, nepotismele din administrația locală, reprezintă toate puncte fierbinți care pot duce la ruperea coaliției.

La aceste probleme mai adăugăm chestiunea fundamentală a naturii coaliției guvernamentale. Vorbim despre o coaliție tripartită (cvadripartită dacă considerăm USR și PLUS separate) extrem de fragilă. Dezertarea unui membru al coaliției echivalează practic cu pierderea majorității parlamentare, deci cu pierderea sprijinului parlamentar decare are nevoie un guvern pentru a rămâne pe poziții. Distanțarea ideologică dintre PNL și USR-PLUS este tot mai vizibilă pe majoritatea palierelor. Ceea ce ținea în trecut laolaltă USR-PLUS și PNL, respectiv opoziția directă față de PSD nu mai reprezintă acum liantul celor două formațiuni politice. În absența unui pericol comun, PNL și USR-PLUS au dificultăți în a acționa într-un mod concertat.

Prin moțiunea de cenzură mult trâmbițată PSD nu urmărește să dărâme guvernul, deși dacă s-ar întâmpla, lucrul acesta ar reprezenta un bonus. Social-democrații testează unitatea coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR. Vor să vadă cât de coerent este mesajul celor aflați la guvernare și care sunt principalele voci din coaliție astfel încât să știe cum își ajustează strategia. PSD nu vrea să rămână în Opoziție până în 2024, dar nici nu se grăbește să intre la guvernare și să gestioneze dificila reconstrucție post-Covid. Pentru PSD varianta cea mai optimă ar fi revenirea la un guvern minoritar PNL. Varianta aceasta le-a asigurat victoria în alegerile parlamentare din decembrie 2020. Totodată, varianta aceasta ar duce la izolarea USR-PLUS care nu se va putea alia cu PSD în Opoziție.

Momentul ales de social-democrați este unul prielnic. Tensiunile dintre membrii coaliției de guvernare sunt coroborate cu tensiunile crescânde din stradă. Sindicatele sunt tot mai nemulțumite de ideea tăierii sporurilor bugetare. Pensionarii sunt revoltați din cauza faptul că pensiile nu vor mai crește anul acesta așa cum le-a fost promis anterior. Acumularea tensiunilor sociale funcționează în beneficiul PSD. Vorbim despre un joc de sumă zero, în care orice greșeală a puterii reprezintă un punct în plus pentru opoziție. În plus social-democrații agită ocazional apele. De pildă, pozează în apărătorii pensionarilor și cer introducerea unor amendamente la legea bugetului privind creșterea pensiilor și alocațiilor. Moțiunea de cenzură le va furniza așadar o imagine mai clară social-democraților cu privire la nivelul de unitate din interiorul coaliției de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.