Skip to content
Ediția de astăzi

PSD se poate autosabota dacă nu votează guvernul Orban. Cum s-ar putea ajunge în premieră la alegeri anticipate

Zilele acestea au loc numeroase negocieri în spatele ușilor închise pentru instalarea guvernului Orban. Liberalii încearcă să convingă cât mai mulți parlamentari pentru a reuși formarea unei majorități, dar momentan sunt destul de departe de țintă de 233 de voturi necesare, după ce PSD și Pro România au anunțat public că nu vor vota guvernul Orban. Deși anticipatele sunt încă departe, PSD s-ar putea autosabota involuntar dacă nu va vota acest guvern.

Cine profită și cine pierde de pe urma anticipatelor

Dacă liberalii nu vor primi votul de învestitură este foarte posibil să recurgă la planul B, potrivit PSNews.ro

Astfel, dacă guvernul Orban nu va primi votul de învestitură în Parlament, la a doua solicitare este posibil să avem un vot negativ din partea PNL, USR, Pro România, astfel încât procedura alegerilor anticipate să fie activată, lucru care ar dezavantaja profund PSD-ul, dar ar avantaja aproape toate celelalte forțe politice. Așadar, PNL, USR, Pro România ar avea de câştigat în urma alegerilor anticipate, pentru că şi-ar mări considerabil numărul de parlamentari. Singurii care nu-şi doresc anticipate sunt PSD, UDMR, PMP, şi ALDE, pentru că au înregistrat scoruri mici la europarlamentare şi, cu exceptia PSD, riscă să nu facă pragul de 5%. Ajungem în situația în care PSD este pus în fața unei dileme serioase: să nu voteze guvernul Orban ar putea însemna să piardă un număr considerabil de fotolii din Parlament în cazul anticipatelor.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că nu se aşteaptă la aplauze sau laude în urma actului de guvernare. Singura şansă de a echilibra, cât de cât, bugetul ţării, este de a aplica tăieri drastice şi disponibilizări masive. Cu siguranță vor exista nemulţumiri masive. Reducerea orelor la clasă, conform legii aprobate de Senat, înseamnă disponibilizarea a peste 20 000 de cadre didactice începând cu viitorul an şcolar, lucru care va ajunge inevitabil pe factura de plată a liberalilor. Încă un motiv în plus pentru care PNL are nevoie de relegitimare prin alegeri anticipate. În plus, există în continuare voci importante în PNL – Rareș Bogdan de pildă – care afirmă că și-ar dori anticipate. Așadar, varianta în care a doua oară PNL ar putea să nu-și voteze propriul guvern pentru a declanșa alegeri anticipate este foarte plauzibilă.

În plus, în acest caz și partidul lui Ponta câștigă. Dacă se ajunge la anticipate, acceptate acum după propriile declarații și de către Victor Ponta, Pro România va fi în câştig, pentru că o parte a electoratului PSD, dezamăgită de guvernarea Dăncilă, va trece în tabăra lui Ponta.

PSD se joacă cu focul

Așadar, dacă PSD nu votează guvernul Orban, riscă să se joace cu focul. La a doua solicitare, tentaţia alegerilor anticipate va fi aşa de mare pentru partidele aflate pe val, PNL, USR şi Pro România, încât acestea cel mai probabil nu vor mai vota guvernul, deoarece ar avea mai mult de câștigat în perspectiva anticipatelor. S-ar putea ajunge la o situație paradoxală în care PSD va fi pus în situația în care va trebui să convingă alte formațiuni politice precum UDMR sau PMP să voteze un guvern liberal, lucru care i-ar descalifica și mai mult pe social-democrați în ochii propriilor alegători.

Pentru PSD mizele sunt mari, deoarece zilele acestea partidul își joacă chiar viitorul. Rămâne de văzut dacă printre social-democrați există oameni politici care să înțeleagă importanța instalării guvernului Orban, nu doar pentru interesul public ci și pentru viitorul Partidului Social-Democrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.