Skip to content
Ediția de astăzi

Purtarea măștii în aer liber, obligatorie în localitățile cu rata de infecție mai mare de 3 la 1.000 de locuitori

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, s-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Tot în această ședință s-au luat anumite decizii referitoare la măsuri restrictive adaptate la nivel național și la nivelul fiecărei localități, prin decizii ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență. Totodată, s-a aprobat lista țărilor cu risc epidemiologic din care se revine și se păstrează aceleași reguli. Revenirea din aceste țări impune un test negativ dacă se rămâne în țară, în România doar trei zile, iar dacă durata este mai mare se intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea efectuării unui test a opta zi și, în cazul în care testul este negativ, se iese din carantină la 10 zile.

Raed Arafat a anunțat marți seară că s-a decis introducerea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber în localitățile unde rata infecțiile depășește 3 la 1.000 de locuitori.

Măsurile care sunt menite pentru a proteja și sunt măsuri compensatorii pentru a limita răspândirea, cum ar fi purtarea măștilor, acolo unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zone unde sunt zone de așteptare. În orice zonă aglomerată purtarea măștii va fi obligatorie. Iar, sunt enumerate aceste zone ca exemple în hotărârea CNSU. Atunci când incidența depășește 3 la mie purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, deci, de la ieșirea de acasă până la revenirea acasă purtarea măștii este obligatorie. În altă ordine de idei, referitor la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacol, al restaurantelor, al cafenelelor, acolo unde incidența este sub sau egală cu 1,5 la mie, ele vor funcționa cu capacitatea de 50%. Atunci când incidența depășește 1,5 și este până la 3 la mie vor funcționa cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la orele 23:00. Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. Aici, fac o paranteză pentru hoteluri: la peste 3 la mie hotelurile vor putea servi numai persoanele care sunt cazate în hotel. Evenimentele private, cum ar fi nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise, precum și în spațiile închise, sunt interzise pe plan național pe următoarea perioadă, până vom observa o scădere a numărului cazurilor. Referitor la campania electorală, se reduce numărul participanților în interior la 20 de persoane și în exterior la 50 de persoane. Stabilirea incidenței la care se intră în aceste măsuri și se aplică aceste măsuri se face de către DSP-uri în maxim 24 de ore și de către Comitetele Județene în maxim 48 de ore de la atingerea incidenței. Totodată, tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, în centrele rezidențiale, cum spunem, pentru protejarea persoanelor respective, tot personalul care lucrează acolo se va testa o dată pe săptămână, prin grija Direcțiilor de Sănătate Publică. Acest lucru, pentru ca să reducem riscul, pentru că la acest moment programul nu mai este de 14 zile și oamenii pleacă, vin înapoi, fac ture, și atunci e normal ca testarea să fie frecventă pentru protecția persoanelor care se află în aceste centre”, a declarat Raed Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.