Skip to content
Social

Raluca Turcan: Pensionarii se vor putea reangaja la stat, doar dacă renunță la pensie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că proiectul legislativ aflat în lucru și care se referă la eliminarea cumului pensiei cu salariul de la stat, va oferi poibilitatea celor vizați să opteze pentru cele două forme de venit. Astfel, cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să opteze între pensie și salariu.

Se va elimina cumulul pensiei cu salariul la stat

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, a declarat Raluca Turcan, marți seară, potrivit PSNews.ro

Ea a explicat că bugetarii care aleg salariul vor putea rămâne angajaţi până la maximum 70 de ani. „Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ministrul Muncii.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, luni, că în România sunt 9.500 de beneficiari de pensie specială, iar pensia medie a acestora e de 9.600 de lei. În același timp, în sistemul public de pensii publice sunt 4,9 milioane de persoane, pensia medie în cazul lor fiind de 1.500 de lei. Ministrul a admis că situația e resimțită ca o inechitate, motiv pentru care trebuie „să punem degetul și pe pensiile speciale”.

Turcan a mai spus că, într-un an şi jumătate, circa cinci milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar apoi recalculate.

Raluca Turcan, despre pensia medie în România și cuantumul pensiilor speciale

„Avem 9.500 de beneficiari pensie specială, pensia medie e de 9.600 de lei. În paralel, în sistemul public de pensii publice sunt 4,9 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.500 de lei. În total, în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul mediu din România. Toată lumea resimte ca o inechitate ce s-a întâmplat în timp prin legi de pensie specială. (…) În materie de pensii trebuie să te gândești la întregul tablou bugetar, cât de mult pot crește pensiile și să punem degetul și pe pensiile speciale”, a declarat ministrul Muncii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.