Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Reacțiile severinenilor după ce Ştefan Popa Popa’s i-a numit pe olteni „ciurucuri“

 

Declarațiile ofensatoare aduse de artistul Ștefan Popa Popas la adresa oltenilor, pe care i-a numit ”ciurucuri” într-o emisiune TV au stârnit o adevărată revoltă în rândul opiniei publice în Drobeta Turnu Severin.

După ce municipalităţile din Slatina şi Craiova au hotărât să-i retragă titlurile decernate, ar putea urma și Severinul.

Mulți severineni au rămas consternați de jignirile aduse oltenilor stabiliți în Timișoara într-o emisiune televizată de artistul Ștefan Popa Popas. Mânia locuitorilor municipiului de la Dunăre este cu atât mai mare cu cât caricaturistul este cetățean de onoare al Severinului, iar una din sălilele Palatului Culturii “Teodor Costescu” îi poartă numele.
Pe Facebook, sunt sute de comentarii la adresa acestuia, locuitorii Severinul solicitând ferm autorităților locale retragerea titlului de cetățean de onoare.

“Câteva municipii din Oltenia (băieţi galanţii juveţii, nu?!) – Craiova, Severinul, Slatina – l-au făcut, auziţi şi dumneavoastră!, Cetăţean de Onoare! In semn nu de recunoştinţă pentru înaltele demnităţi oferite, pârâtul „mare artist” a înjurat ca un birjar Oltenia şi pe olteni chiar la un post oltenesc de televiziune! Omul acesta nu se simte confortabil că Timişoara e invadată de „ciurucurile” olteneşti, inclusiv culturale, şi că, în loc să vorbească, precum odinioară, patru limbi(??!!), timişorenii se exprimă cu „fusei”, „auzişi”, ” venişi” etc.. O fi asta vreo nouă limbă? Aş, sunt mărcile graiului oltean, care se aud pe străzile gloriosului oraş din, nu-i aşa, „fruncea” ţării.. Băi, acesta, respectivele vorbe care-ţi zgârâie urechile elefantine sunt forme verbale de perfect simplu, moştenite din limba latină, veritabile mărci de specificitate latină, validate de Gramatica Academiei şi de altfel de toate gramaticile de ieri sau de azi. Folosirea formelor de perfect simplu este cumva un semn de incultură sau de retardare intelectuală? Dacă, eventual, se află în derută, decât să-i înjure pe faţă pe nişte oameni care i-au acordat unele semne de absolut nemeritată preţuire, îi recomandăm acestui Popa Stefan să mai… poposească prin zona… originilor sale.Materne sau nu. Poate se mai lămureşte cu privire la unele aspecte care nu-l lasă să doarmă liniştit. În caz că nu, să se suie înapoi în copacul din care, pare-se, abia a coborât. P.S.: Oficialităţile municipiului Drobeta Turnu Severin au obligaţia morală să-i retragă numitului Popa Ştefan, ce-şi mai zice, ca nume de primadonă, şi Popa’s, titlul de Cetăţean de Onoare . De asemenea, să renunţe la a-i mai da numele odios şi sălii de spectacole de la Teatru. Sunt personalităţi uriaşe născute aici care să merite această cinstire”, scrie pe pagina sa de Facebook, lect.univ.dr. Eugen Măicăneanu de la Universitatea din Craiova.

“Craiova votează joi retragerea titlului, apoi urmează Slatina. Eu cred că și Severinul o va face… Auzi la el: „ciurucuri”!… Copilul meu, care lucrează în Timișoara zi lumină – ca medic – e un „ciuruc”?… Adică „om de nimic”, „putred”, „stricat”?”, spune pe Facebook cunoscutul kinetoterapeut Dan Alexoae

Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu a anunțat că le va propune consilierilor locali liberali din CL Drobeta Turnu Severin să inițieze un proiect de hotărâre, prin care să îi fie retras titlul de cetățean de onoare al orașului:

”Este regretabil că în anul de grație 2019, unul dintre cei pe care i-am considerat un mare artist și-a permis, ca într-un discurs public, să folosească niște expresii jignitoare, la adresa unor persoane, care nu i-au greșit cu nimic. Aș fi vrut să cred că a fost vorba de o scăpare a lui Ștefan Popa, însă insistența cu care a atacat oltenii, numindu-i ciurucuri, îmi arată că e vorba de un mod de gândire, e vorba de cum se raportează el la oameni care sunt, la fel ca el, cetățeni ai României. (…) Aș vrea să le propun consilieriilor locali ai PNL să inițieze un proiect de hotărâre de retragere a titlului de cetățean de onoare! Voi ce credeți? Ar trebui ca Ștefan Popa să nu mai fie cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin”.

Ştefan Popa Popa`s a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin în primăvara anului 2009. „Am primit până acum titlul de cetaţean de onoare în 86 de oraşe din ţară şi niciodată nu e târziu să fiu şi al Severinului, oraş în care mi-am petrecut adolescenţa”, declara la acea dată celebrul caricaturist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.