Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Recomandări pentru evitarea incendiilor în perioada sezonului rece

Odată cu începutul sezonului rece, numărul incendiilor la gospodăriile cetățenilor este în creștere. De cele mai multe ori, acestea se soldează cu pagube materiale, însă nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor poate duce la adevărate tragedii. De la începutul anului, cinci persoane și-au pierdut viața, la nivelul județului Mehedinți.

Astfel, în perioada octombrie 2020 – martie 2021, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinți a intervenit pentru stingerea a 76 de incendii manifestate la locuințe și gospodării. Cele mai multe dintre acestea au izbucnit la coșurile de fum (26), 19 ca urmare a folosirii instalațiilor electrice defecte, cu improvizații sau suprasolicitate și 11 au fost cauzate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la folosirea mijloacelor de încălzire sau a aparatelor de gătit. Alte 20 de incendii au fost determinate de: fumat, scăpări de gaze, foc deschis, dar și folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, care se pot solda chiar și cu pierderi de vieți omenești, pompierii mehedințeni le reamintesc cetățenilor câteva reguli și măsuri ce trebuie respectate în această perioadă.

În ceea ce privește exploatarea coșurilor de evacuare a fumului, este obligatorie verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a acestora.

În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc, atât pe interior, cât și la exterior, şi se dau cu var, pentru a se observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

Totodată, coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului ( grinzi, astereală de lemn şi alte asemenea).

ESTE INTERZIS a se folosi coşurile de zid necurăţate.

O atenție deosebită se va acorda și instalațiilor electrice:

-se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizații, fiind obligatorie folosirea siguranţelor omologate în tablourile electrice;

-se va evita suprasolicitarea instalațiilor electrice.

Totodată, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate.

De asemenea, pentru a preveni izbucnirea unor incendii, depozitarea materialelor combustibile se va face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de peste 50 de cm la sobele de cărămidă sau teracotă.

Cenușa și jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat și se vor stinge cu apă.

Pentru a evita producerea unor incendii ca urmare a acumulărilor de gaze, etanșeitatea buteliei de aragaz va fi verificată numai cu emulsie formată din apă și săpun, fiind interzisă folosirea flăcării, iar aprinderea focului la aragaz se va face după principiul „gaz pe flacără”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.