Skip to content
Focus

Reconstrucția PSD: Strategie disperată pentru a evita prăbușirea partidului

Mulți s-au bucurat pentru ieșirea PSD de la guvernare, dar calculele politice rămân favorabile pesediștilor care în continuare dețin suficiente voturi în Parlament sau controlul altor instituții ale statului.

PNL-ul condus de Ludovic Orban se zbate să schimbe oamenii puși de PSD în funcții cheie din stat, chiar dacă îi înlocuiește cu oameni din propriul partid sau din partidele care au ajutat la instalarea noului guvern, potrivit PSNews.ro

PSD a reușit să-și conserve voturile din Parlament, având peste 40% dintre fotolii, chiar dacă în ultimii ani a pierdut mai mulți parlamentari, iar recent unii au trecut în tabăra PNL. Totuși, acest traseism nu schimbă radical situația din Parlament și nici nu ajută PNL să dețină majoritatea, ci depinde de același număr fragil care se poate modifica oricând.

Situația este dificilă deoarece nimeni nu are majoritatea parlamentară, iar PSD a rămas doar cu un singur potențial partener politic – Pro România. Pesediștii refuză orice colaborare cu partidul lui Victor Ponta și caută mai degrabă să-l rupă. S-a vorbit tot mai des despre revenirea lui Mihai Tudose la PSD, ceea ce ar pune capăt ambițiilor politice ale lui Victor Ponta, după ce Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu au trecut deja la PNL.

Pentru a nu demonstra slăbiciunile politice, PSD se ține de toate fotoliile pe care le mai are în prezent și încearcă să lase impresia că dirijează jocurile politice. Tocmai de aceea Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a anunțat că vor susține anumite proiecte de lege pe care tot ei le-au votat în urmă cu câțiva ani.

PSD a sprijinit proiectul privind eliminarea supra-accizei, pentru ca în 2020 să atace PNL exact pe acest subiect. PNL a greșit calculele și a scăzut accizele mai mult decât impune Comisia Europeană, astfel, în 2020, Guvernul va mai trebui să crească puțin prețul benzinei pentru a respecta prevederile europene. Și abia atunci PSD va ieși la atac, de altfel, un atac previzibil.

PSD s-a spălat pe mâini și de recursul compensatoriu și nu au mai blocat decizia privind renunțarea la el. Iarăși PNL riscă să-l adopte din nou în 2020 când CEDO va impune urgent acest lucru României. Altfel, țara noastră va trebui să plătească foarte scump și să construiască penitenciare moderne. Într-o țară în care nu se construiesc spitale, ar fi culmea să începem să construim penitenciare.

PSD se va spăla în curând pe mâini și de Secția de Investigare a Magistraților, după ce tot ei au format-o. Numai că fără această secție, magistrații vor deveni stat în stat, plătiți cu salarii și pensii uriașe, cu dreptul de pensionare după doar 20 de ani de muncă (beneficiu oferit de același PSD condus de Liviu Dragnea). Magistrații, la fel ca medicii, nu răspund niciodată pentru greșelile lor, însă nicio instituție internațională nu ne-a avertizat asupra acestei anomalii și dictaturi a justiției.

PSD lasă impresia că ar mai fi în continuare la butoane pentru a-și mobiliza atât membrii de partid, dar și electoratul înainte de 2020. PSD nu poate ceda în fața unui PNL victorios în 2019 și cu guvernarea pe mână, altfel reconstrucția partidului va fi o continuă prăbușire.

Președintele interimar Marcel Ciolacu lasă impresia că PSD ar fi cel care deblochează proiectele în Parlament și fără colaborarea lor nu ar fi fost posibil nimic din toate acestea. Este un joc politic pentru a opri scurgerile de voturi către PNL. Fără astfel de eforturi disperate, Marcel Ciolacu riscă să vadă din ce în ce mai mulți primari sau parlamentari din PSD care vor fugi imediat la PNL. S-a dat startul la traseism și Ciolacu știe foarte bine cum funcționează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.