Skip to content
Recent Social

România a devenit cea mai importantă contributoare netă de cetăţeni activi în piaţa muncii, în cadrul grupei ţărilor Noii Europe

Vicepreședintele Camerei Deputaților Marilen Pirtea anunță că raportul OCDE asupra migraţiei româneşti arată că prin impactul diasporei asupra pieţei europene a muncii, România a devenit cea mai importantă contributoare netă de cetăţeni activi în piaţa muncii, în cadrul grupei ţărilor Noii Europe

În 16 iulie 2019 fost publicat Raportul OCDE pe 2019 asupra emigraţiei în ţările membre OCDE (36 de ţări dezvoltate, din care 24 europene). Raportul relevă date consistente despre migraţia din România în statele membre OCDE, ţara noastră deţinând a cincea cea mai mare diasporă dintre toate ţările lumii, determinând un impact uriaş al prezenţei diasporei în piaţa europeană a muncii, România a devenit cea mai importantă ţară din grupa ţărilor Noii Europe (cele 13 ţări central şi est-europene aderate la UE după 2004)”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL.

Vicepreședintele Camerei Deputaților subliniază faptul că emigraţia românească a devenit un fenomen social şi economic major.

Emigraţia românească a devenit un fenomen social şi economic major, populaţia stabilă a României scăzând de la 22,4 milioane în anul 2000 la 19,5 milioane în 2018. Migraţia către străinătate este responsabilă pentru peste trei sferturi din amploarea acestui fenomen de contracţie demografică. Mărimea deosebită a diasporei româneşti plasează România pe locul cinci în lume. OCDE estimează că circa 3,6 milioane de români trăiau, în 2016, în ţări OCDE (circa 97% din totalul emigranţilor români), echivalând cu 17% din totalul populaţiei ţării (total populaţie formată din cei stabili din ţară plus cei emigraţi). Restul de 70 de mii de români emigraţi trăiau în ţări non-OCDE.
Românii emigraţi în ţările OCDE reprezintă jumătate din populaţia emigrată din întreaga zonă estică, care cuprinde cele şase state: România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina. Italia găzduieşte o treime din emigranţii României (peste un milion de români). Italia este urmată de Germania (680 mii de persoane) şi Spania (573 mii de persoane). Cea mai mare parte din restul emigranţilor români locuiau în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa sau Canada”, subliniază liberalul Marilen Pirtea.

Vicepreședintele Camerei Deputaților mai spune că Guvernul ar trebui să gândească o strategie pentru românii care sunt plecați.

Putem afirma, fără teama de a greşi, că diaspora românească este atât de importantă în contextul ecosistemului european al muncii şi educaţiei, încât, cu siguranţă, Guvernul României merită să-şi extindă preocuparea faţă de cum trăiesc în alte ţări cele trei milioane de români, cetăţeni europeni activi, pentru care preocupările oficiale ale instituţiilor de stat sunt departe de realităţile şi nevoile demonstrate. Orice guvern responsabil pentru o comunitate de milioane de migranţi, prezenţi, în marea lor majoritate, în UE, ar planifica o acţiune strategică pentru susţinerea acestei comunităţi, într-o relaţie de reciprocitate cu ţările destinaţie, prin urmărirea celor câţiva indicatori foarte bine relevaţi prin analizele OCDE: educaţie, muncă, stabilitate profesională, venituri, nivelul remitenţelor către ţara de provenienţă, ratele anuale de întoarcere în ţară”, conchide liberalul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.