Skip to content
Spot

Românii cu fotovoltaice acasă primesc mai mulţi bani în 2020 pentru energia livrată în reţea

Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare aferent anului 2019 este de 251,21 lei/MWh, potrivit unei informări publicate de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Prețul este cel mai relevant, dincolo de statistici, pentru prosumatori, în special cei mici-persoane fizice care au montate sisteme fotovoltaice acasă, care sunt conectate la rețea, și care vând surplusul de energie electrică produsă. Asta pentru că legislația stabilește că ei pot vinde, de-a lungul întregului an, energia la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent, potrivit PSNews.ro

Cu alte cuvinte, în 2020, prosumatorii actuali și cei care vor încheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 251 de lei/MWh pentru energia livrată. Adică 25 de bani/kWh. Prețul primit de prosumatori este cu circa 12,4% mai mare, anul viitor, decât cel la care au vândut energia în rețea în acest an, în condițiile în care acest preț mediu ponderat al PZU pentru anul 2018 a fost de 223,23 lei/MWh.

Nu există o centralizare a numărului de prosumatori persoane fizice din România, fiind vorba, probabil de un număr de ordinul sutelor. Numărul lor va crește însă în acest an, pe măsură ce vor intra în funcțiune instalațiile care vor fi montate prin programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă subvenții de până la 20.000 de lei oricărei persoane fizice care vrea să devină prosumator, ori programul, care s-a epuizat deja (urmează să se și pună instalațiile) acoperă circa 30.000 de solicitanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.