Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Rromii nu mai votează PSD pentru că riscă să nu mai poată pleca din țară

Un bărbat din comuna Jiana, Mehedinți, a fost reținut pentru 24 de ore săptămâna trecută pentru că, printre altele, îl amenințase și pe primarul comunei. Pare o știre pe care o putem trece ușor cu vederea, dar…dar… povestea din spatele enervării celui reținut este mult mai complicată.

Firul poveștii ne demonstrează că dacă politicienii încă mai trăiesc cu iluzia că își pot ”prosti” alegătorii după cum  vor, ei bine se pare că nu este chiar așa. Enervarea domnului cu pricina…dacă vă vine sau nu să credeți este o altă știre de săptămâna trecută prin care prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (socialist european de altfel) amenința România cu Articolul 7 din Tratatul UE, respectiv cu restrângerea unor drepturi dacă intră în vigoare modificările care au fost făcute la codurile penale.

Potrivit Articolului 7 din Tratatul UE, considerat a fi așa numita „opțiune nucleară”, Consiliul “poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice. Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.”

De unde au aflat cetățenii din Jiana despre Articolul 7 și de ce i-a enervat asta atât de tare de s-a ajuns la amenințări la adresa primarului? Din Franța! De asta suntem cetățeni europeni și avem libera circulație!

Ce-am aflat astăzi în târgul din Vinju Mare unde obisnuiesc să vină foarte mulți rromi din comunele vecine: rromii plecați în afara țării sunt speriați ca s-ar putea activa Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene impotriva României. Au venit în țară cu ziare din Franța, Germania, Spania etc. și le-au spus rromilor din țară că din cauza PSD-ALDE li s-ar putea interzice libera circulație și șederea în satele UE. Au dreptate! Pentru răul făcut de PSD justiției, UE ar putea aplica o astfel de sancțiune României”, scris consiliera județeană Dana Trancotă.

Surse apropiate ne-au declarat că rromii din Jiana s-au supărat și i-au transmis primarului Stelian Stăncioiu că nu mai votează PSD, pentru că vor să scoată România din Uniunea Europeană, că așa au citit ei în ziar în Franța. Domnul primar s-a supărat puțin și uite așa, din una în alta, s-a ajuns la reținerea pentru 24 de ore.

Pentru noi cel puțin toată povestea este o dovadă a faptului că politicienii trebuie să fie conștienți că nu își mai pot manipula electoratul la nesfârșit, crezând că poate pot miza pe ignoranța lor, pe contextul social, pe sărăcia lor și așa mai departe. Nu, nu mai pot. Așa că ar trebui să se comporte ca atare! Ne așteaptă o săptămână interesantă! Fiți vigilenți și nu vă lăsați păcăliți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.