Skip to content
Ediția de astăzi

S-a dat vot în ședința PNL: proiectul care va avea sprijin puternic din partea liberalilor

Parlamentarii PNL au votat, luni, în ședința Biroului Executiv al PNL, în unanimitate, pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, au declarat surse liberale.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat vineri, la finalul şedinţei de guvern, că îşi doreşte în continuare ca proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să fie adoptat de către Parlament într-o formă apropiată celei aprobate de Guvern şi că se va încerca o modificare în acest sens, în timpul dezbaterilor din Senat, potrivit PSNews.ro

“Eu am spus de fiecare dată că îmi doresc ca proiectul de lege să iasă din Parlamentul României cât mai aproape de forma pe care am adoptat-o în Guvern. În continuare discut cu colegii mei, proiectul merge la Senat şi vom încerca şi acolo să avem o modificare care să îl aducă cât mai aproape de forma pe care am aprobat-o în şedinţa de Guvern. Rămân la opinia că aceea este forma cea mai bună pentru România astăzi”, a arătat premierul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Bogdan Mateescu a fost invitatul lui Silviu Mănăstire, duminică seară, la „Dosar de politician”, și a explicat că actuala Secție este ineficientă, „la modul cum funcționează și la modul cum este reglementată”, adăugând totuși că nu pot fi ignorate „opiniile exprimate într-o proporție destul de mare de Înalta Curte de Casație și Justiție și de alte instanțe, în sensul că au existat anumite, să le spunem, derapaje înainte de înființarea SIIJ”.

„CSM nu și-a dorit niciodată superimunități. Chiar în cuprinsul avizului despre care vorbeam am arătat că scopul nostru este asigurarea unui echilibru între magistrații care greșesc și tragerea lor la răspundere penală pentru orice magistrat, chiar dacă greșește penal, trebuie tras la răspundere penală, și ideea de a permite magistratului să își exercite profesia, funcția, menirea sa constituțională cu adevărat independent. Aceasta este provocarea, acesta este echilibrul pe care noi l-am văzut. Cum să facem lucrul acesta, cum să facem astfel încât magistrații care săvârșesc infracțiuni să răspundă, pentru că vă mărturisesc, așa cum am spus-o de altfel și altădată, SIIJ actual nu este eficientă, la modul cum funcționează și la modul cum este reglementată. Pe de altă parte, nu putem să ignorăm opiniile exprimate într-o proporție destul de mare de Înalta Curte de Casație și Justiție și de alte instanțe, în sensul că au existat anumite, să le spunem, derapaje înainte de înființarea SIIJ”, a declarat președintele CSM, duminică seară, în exclusivitate pentru B1 TV.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.