Skip to content
VIDEO

Ș. Nicolae, dezlănțuit împotriva lui Macovei. De ce NU trebuie să-l compătimim pe Toader EXCLUSIV

Interviurile video PSnews.ro au continuat joi, avându-l ca invitat pe senatorul PSD Șerban Nicolae.

Liderul grupului PSD din Senat a vorbit despre principalul scandal politic extern care vizase România cu o zi înainte: discuțiile aprinse din plenul Parlamentului European cu privire la modificările aduse legilor justiției din țara noastră.

CITIȚI ȘI: Boștinaru, amănunte nebănuite despre sabotarea lui Toader la Bruxelles EXCLUSIV

Nicolae – el însuși europarlamentar (dar nu titular, ci doar observator) între septembrie 2005 și aprilie 2006 – a învinuit-o pe Monica Macovei (eurodeputat ECR și fost ministru al Justiției) pentru provocarea asaltului la modificarea legilor justiției din România (asalt la care s-a raliat comisarul european de resort, Vera Jourova).

În acest context, Șerban Nicolae a calificat-o pe Monica Macovei drept „o fostă procuroare ceaușistă, care a rămas prizoniera unor mentalități în care serviciile secrete sunt foarte implicate în activitatea judiciară, în care există zone oculte în materie penală, în care deciziile se iau în spatele unor uși închise și pe norme care nu sunt aduse la cunoștința publică”.

„Acest tip de dezbatere nu este foarte folositor în modul în care este declanșat. Din ce știu eu, europarlamentarul Macovei este cea care a declanșat o asemenea dezbatere în Parlamentul European, pe rațiuni care mie mi se par foarte puțin nobile și foarte puțin legate de interesul național. Nici n-am mari așteptări de la o fostă procuroare ceaușistă, care a rămas prizoniera unor mentalități în care serviciile secrete sunt foarte implicate în activitatea judiciară, în care există zone oculte în materie penală, în care deciziile se iau în spatele unor uși închise și pe norme care nu sunt aduse la cunoștința publică. De aceea, dezbaterea de ieri este, din păcate, doar un spectacol sigur inutil, dar care poate să ne facă și puțin rău. Pentru că nu poți să extragi de acolo nimic util. Este o confruntare de opinii pur politicianiste. Din păcate, chiar și luările de poziție raționale și argumentate sunt subsumate aceleiași logici de campanie politică și de declarații politice. Practic, nu poți să ajungi la un rezultat, pentru că lumea va spune: «Da, ai o altă opinie și ești la fel de politizat în punctul de vedere pe care l-ai exprimat ca și adversarii tăi». Și atunci n-ai ce să extragi de acolo”, a declarat Nicolae pentru PSnews.ro.

În continuare, avocatul Șerban Nicolae a argumentat de ce nu ar trebui să ne indignăm că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a fost lăsat să vorbească în plenul Parlamentului European: nu Toader era un demnitar în măsură să ofere detalii de substanță cu privire la legile justiției, întrucât proiectele de acte normative (atât în forma inițială, cât și în cea ieșită din Parlament) sunt opera Guvernului, nu ale ministrului Tudorel Toader.

„Faptul că Tudorel Toader, ca ministru al Justiției (mă rog: nu contează persoana; oricine ar fi fost ministru al Justiției), nu a participat la dezbateri este specific cutumelor de la Parlamentul European. Bineînțeles că Parlamentul poate decide într-o asemenea situație și o abatere de la propria cutumă, că nu e sancționat nimeni dacă i se permite unui ministru dintr-un stat membru să participe la dezbateri. Nu este uzual.

N-am înțeles de ce încrâncenarea de a nu-i permite ministrului Justiției din România să dea explicații, dar acolo de fapt era și ceva mai complicat, pentru că inițiativele în materie de legile justiției nu au fost ale ministrului Justiției; ele au fost ale Guvernului. Și atunci, dacă vrei să întrebi pe cineva: «Ce a determinat aceste propuneri, care au fost raționamentele, care au fost argumentele cu care v-ați construit aceste propuneri?», atunci trebuia să întrebe inițiatorii – pe ăia care au semnat, pe colegii mei cosemnatari sau pe mine. (…) Și atunci mai degrabă puteai să discuți cu unul dintre inițiatori, să afli care sunt temeiurile unei asemenea propuneri, decât să discuți cu ministrul Justiției, care poate emite opinii și ca specialist, și ca om responsabil guvernamental în domeniu, dar care nu își poate asuma personal nici proiectul așa cum a fost el depus, nici forma ieșită din Parlament după dezbateri și amendamente, a punctat PSD-istul.

În altă ordine de idei: Șerban Nicolae a reluat criticile acerbe la adresa Monicăi Macovei, amintind faptul că în 2012 același fost ministru al Justiției vorbea despre un număr enorm de voturi pretins fraudate la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.

„Ne-am cam pus poalele-n cap. Ce poți să obții cu poalele-n cap decât priviri de compătimire, priviri amuzate, clătinări din cap și așa mai departe? Dar nimic folositor.

E ca la povestea cu referendumul din 2012, când același fost procuror ceaușist de tristă amintire rostea cu încrâncenare că s-au fraudat 2,5 milioane de voturi în România. A spus ieri un lucru de o grozăvie incredibilă – a spus: «România este paradisul infracționalității». Dincolo de faptul că este o declarație absolut descreierată să spui așa ceva despre o țară (că e țara ta e cu atât mai grav!), bineînțeles că orice om rațional vede că e o fractură logică elementară. Păi, legislația pe care vrem noi s-o schimbăm acum e legislația lăsată de tine în 2005. Toate instituțiile statului în legătură cu care se manifestă dorința de schimbare sunt cele create de tine în 2005. Păi, dacă, după aproape 13 ani de la modificările alea, România este paradisul infracționalității, păi ești primul om responsabil! Ești primul om care ar trebui să fie anchetat și sancționat pentru așa ceva.

Dar bineînțeles: partea încurajatoare în toată povestea asta este că, dincolo de încrâncenarea asta foarte puțin rațională (ca să nu folosesc un termen mai dur) este și departe de realitate. Totuși, România nu este nici paradisul infracționalității, nu este nici cea mai coruptă, nici cea mai lovită de infracționalitate țară din Europa. Sunt situații mult mai grave decât cea din România. Avem noi tendința de a îngroșa unele tușe ale societății și credem că asta ne ajută sau ne creează un beneficiu personal”, a mai spus Nicolae.

Secvența o găsiți mai jos în intervalul 11:17 – 19:57:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.