Skip to content
VIDEO

Ș. Nicolae intervine în războiul Dragnea – Chirica: Hagi nu ar fi putut să joace singur EXCLUSIV

Întrucât redacția PSnews l-a avut ca invitat pe senatorul PSD Șerban Nicolae în cadrul Interviurilor video, avocatul și-a exprimat opinia privind situația primarului Iașiului, Mihai Chirica, ce l-a criticat dur pe Liviu Dragnea. Amintim faptul că deși inițial s-a cerut excluderea acestuia din organizația politică, ulterior filiala județeană a Patidului Social Democrat s-a răzgândit.

CITIȚI ȘI Surpriză pentru Chirica: adversarii au făcut un pas în spate

Astfel, întrebat de Marinela Angheluș cum apreciază ultimele evoluții în ceea ce îl privește pe primarul ieșean, Șerban Nicolae a afirmat că deși tolerează comentariile ”abătute de la interesl general al partidului”, Mihai Chirica ar fi putu să își dea seama că acțiunile sale nu îi sunt în propriul beneficiu. Mai mult decât atât, senatorul apreciază că dacă edilul Iașiului ar candida, chiar în acest moment, pentru postul pe care îl ocupă în prezent, ca și independent sau din partea unui alt partid politic nu ar avea sorți de izbândă.

”Eu am o doză mare de toleranță față de opiniile excentrice – nu cu caracter exotic, ci abătute de la interesul general al unui partid politic. Sunt și foarte vechi, de la începutul acestui partid. M-am bucurat să văd în sediu o fotografie din 1992 când, după ruptura de FSN (din care făcusem parte din martie 90) înscriam noul partid la Tribunalul București și sunt puțini cei care mai rezistă încă de atunci în Partidul Social Democrat și care au parcurs toată succesiunea de la Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSR) până la partidul din zilele noastre – și atunci opinii care să iasă din rând și să fie în contradicție cu deciziile partidului, eu le tolerez cu ceva mai multă îngăduință decât o fac mulți dintre colegii mei. Pe de altă parte însă, e vorba și de un autocontrol, o autocenzură, pentru că atunci când ești într-o echipă, când te bazezi pe o echipă, nu poți să îi ignori pe ceilalți coechipieri și regula stabilită pentru toată lumea. Ceea ce a făcut Mihai Chirica mie mi s-a părut descalificant în primul rând pentru el. El ar fi trebuit să fie primul care, într-o auto-analiză rațională, să își dea seama că nu are ce căuta într-o asemenea formulă – dacă nu îți convine echipa, nu te ține nimeni cu forța. Eu sunt de părere că oricât ar fi de valoros Chirica – nu îmi face impresia că ar fi un primar extraordinar de spectaculos la Iași (ba din contră, am văzut multe motive de îngrijorare) – din echipă i-aș fi oferit tot spijinul – nu doar eu, ci întreg partidul ar fi trebuit să îl susțină în cazul în care sunt dificultăți în administrarea unui oraș atât de important cum e Iașiul. Eu sunt absolut convins că dacă mâine ar fi alegeri la Iași și Mihai Chirica ar candida ca independent sau membru al altui partid, candidatul Partidului Social Democrat ar câștiga în fața lui Chirica”, a afirmat Șerban Nicolae pentru PSnews.

În plus, senatorul a comparat politica cu fotbalul, argumentând că și într-un partid, ca și într-un sport de echipă, ai nevoie să te bazezi pe partenerii de joc:  ”În politică nu există persoane care să joace așa, pe cont propriu. Chiar dacă se mai întâmplă să mai câștige candidați independenți, ei sunt asociați de multe ori de către electorat cu un partid sau cu o formulă de tip politic. Politica e un sport de echipă – Hagi, oricât de bun fotbalist ar fi fost, nu ar fi putut să joace singur împotriva unei echipe de 11 oameni, oricât de genial ar fi fost. Într-o echipă, îți dai seama că fiecare are rolul lui: nu poate toată lumea să dea gol, să stea în poartă, să joace toată lumea pe extremă și așa mai departe. Făcând comparația cu sporturile de echipă clasice (fotbal, handbal) ceea ce a făcut el mie mi se pare că l-a descalificat în plan individual. Ar fi trebuit să înțeleagă – e și mai tânăr ca mine, e și mai tânăr în partid – unde a greșit și ce are de colijat.”

Totodată, liderul social democraților din Senatul României apreciază că excluderea este o măsură prea drastică pentru faptele pe care le-a comis Chirica, adăugând totuși că formațiunea politică din care face parte este una puternică, care oricum nu ar fi putut fi slăbită de un singur om din interior.

”În același timp, eu nu sunt adept al excluderilor. În partid, dacă vii pentru că aderi la niște valori și principii și crezi în anumite lucruri care sunt de interes general. Eu cred că mă potrivesc în anumite valori social-democrate: cred în justiție socială, în echitate, în munca cinstită și în viața trăită din muncă cinstită, că trebuie să ne pese de cei din jur, că statul are un rol foarte important în bunăstarea proprilor cetățeni – asta m-a făcut să ma implic de partea acestui partid. În momentul în care aderi la niște valori și la niște principii, poți să greșești, să fii sancționat – nu sunt adeptul excluderilor, pentru că nu poți să îi ștergi unui om nici parcursul politic, nici faptul că se regăsește în valorile partidului. Poate să înțeleagă pe cont propriu că a greșit, să îi arat colectivul că a greșit – excluderea ar trebui aplicată dacă se întâmplă ceva foarte grav, ori Chirica și din postura pe care o are nu poate să facă un foarte mare rău partidului. PSD-ul este, totuși, ca un elefant, care nu sare, nu țopăie, nu se mișcă foarte agil dar calcă apăsat și lasă urme – suntem un partid mare, inerțial, pe care nu îl clintești foarte ușor. Și nici nu cred că există, în interiorul partidului, o persoană care să poată pe cont propriu să ne doboare sau să ne facă un rău atât de mare încât să nu îi putem face față. Faptul că organizația de la Iași îl consideră un bun coleg, e o decizie pe care ei o pot argumenta ca unii care știu cel mai bine situația de acolo. Nu are rost să fac eu pe deșteptul și să spun că Organizația Municipală Iași greșește, sau Organizația Județeană – nu am cum să cunosc mai bine situația. Pe de altă parte, nu cred în valori individuale atât de duse la extrem încât să stea partidul într-un singur om, chiar și la nivel județean sau municipal”, a sublinia senatorul.

Credeți totuși că abaterea asta de la linia partidului ar trebui sancționată chiar cu o excludere?

Mai mult decât atât, Șerban Nicolae a revenit asupra ideii excluderii edilului din partid, afirmând că deși i se pare că eliminarea din formațiunea politică este o măsură exagerată, nu este de acord cu afirmația lui Chirica, care aprecia că observațiile făcute chiar liderului Partidului Social Democrat ar trebui să fie în beneficiul PSD-ului. În acest sens, liderul social-democraților din Senat a comparat spusele primarului cu un om nemulțumit de direcția în care se îndreaptă nava pe care se află și încearcă să o scufunde – comparație care ne duce mai repede cu gândul la faptul că Mihai Chirica a încercat să rănească PSD-ul.

”Nu neapărat, am spus, există trepte de sancțiune în funcție de gravitate. Ce a făcut Chirica se rezumă la niște declarații contondente, pe care el spune că le-a făcut la adresa conducerii sau la adresa lui Liviu Dragnea și că ele ar trebui chiar să fie apreciate ca utile partidului. Părerea mea e că nu – e ca și cum ai fi pe o corabie și ai începe să dai găuri pentru că ești supărat pe direcția în care merge corabia, vrând să arăți că greșește comandantul. Dacă nu reușești să îți convingi proprii colegi că linia ta e bună și nu te urmează majoritatea colegilor, începi să îți pui întrebări dacă ești rațional și de bună credință, că poate tu ești cel care greșește. Să jucăm toți rolul Casandrei care prevestește toate relele și suferă că nu e crezu putem fiecare dintre noi, dar e în dezinteresul public. Din punctul meu de vedere, PSD e destul de mare ca să fie loc pentru toată lumea și oricine poate contribui la demersul general al partidului, la binele societății este invitat să o facă și să fie de bună credință”, a concluzinat avocatul.

Urmăriți secvența de la minutul 19:57 și până la 28:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.