Skip to content
Focus Lifestyle

Sărbătoarea Crăciunului, peste tot în lume: ce nu poate lipsi de pe mesele bogate

Sărbătoarea Crăciunului are aceași semnificație puternică peste tot în lume. Fie că noi spunem “Crăciun fericit!”, Argentinienii spun “Feliz Navidad!”, grecii “Kala Christouyenna!”, chinezii “Sgeng Dan Kuai!” sau germanii “Froge Weihnachten!”, Crăciunul este, fără îndoială, la fel de special în toate colțurile lumii.

Este adevărat că tradițiile și obiceiurile diferă, dar cu toate acestea, cu toții așteptăm cu bucurie și drag sărbătoarea Crăciunului, pe care o petrecem, an de an, alături de cei apropiați nouă, potrivit PSNews.ro

Statele Unite ale Americii

În Statele Unite ale Americii, aproape fiecare stat își are propriile obiceiuri de Crăciun. Spre exemplu, în New Orleans cunoscută e parada, care are în centru un bou din lemn, decorat cu stejar și funde legate de coarne.

În Alaska, un element distinctiv îl reprezintă casele, care sunt decorate cu ananas, ananasul fiind un simbol tradițional care are ca semnificație ospitalitatea.

La cina de Crăciun, americanii gătesc friptură de curcan cu legume și sos, budincă din fructe cu sos de coniac și plăcintă cu carne și pateuri cu fructe uscate.

Aici, Moș Crăciun are două case, în care se spune că locuiește împreună cu renii săi, în Torrington, Connecticut și Wilmington, New York.

Australia

Ei bine, în Australia, Crăciunul poate părea bizar pentru noi. Astfel, datorită temperaturilor care ating chiar și 30 de grade celsius în ziua de Crăciun, oamenii merg la plajă sau joacă cricket. Aici, masa de Crăciun înseamnă curcan, șuncă, porc, budincă de prune și plăcintă cu carne.

Irak

În Irak, în ziua de Crăciun se aprinde un foc în curtea Bisericii. Preotul, care ține în mână o figurină ce îl reprezintă pe pruncul Iisus, începe slujba. Apoi binecuvântează o singură persoană pe care o atinge. Această persoană atinge mai departe pe vecinul său, astfel, toată lumea prezentă la slujbă va simți “atingerea pacii”. Același foc îl aprind creștinii, în curte, în Ajunul Crăciunului.Dacă focul arde toate vreascurile, anul ce vine va fi unul norocos. Dacă focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie să sară de trei ori peste scrum și să-și pună o dorință.

China

În China, bradul de Crăciun este cel care îi definește pe chinezi. Acesta se mai numește și Tree of Light (Copacul Luminii) și se decorează cu ornamente din hârtie în formă de flori, lanțuri și lămpi micuțe. Moș Crăciun se numește Dun Che Lao Ren, iar copiii se bucură de darurile de la el, ca fiecare copil din lumea asta.

Marea Britanie

Sarbatoarea Craciunului în Marea Britanie începe cu Adventul, când se împletesc ghirlande cu două lumânări, una alba și una roșie.

Decorațiunile de Crăciun se păstrează în case până pe 6 ianuarie. În Ajun, apar cadourile, sub brad, aduse de Father Christmas, un personaj care seamănă mai degrabă cu Spiritul Crăciunului din povestea lui Charles Dickens. Părinții le spun copiilor povești de Crăciun, pregătesc morcovi pentru renii moșului și plăcinta și vin pentru Father Christmas.

Crăciunul aduce pe masă curcan și alte fripturi, merișor, păstârnac și cartofi copți, urmate de prăjitura numită Christmas Pudding.

Danemarca

În Danemarca, surprinzător este faptul că danezii trebuie să mulțumească un spiriduș năzdrăvan și răutăcios, pe nume Nisse. Spiridușul locuiește în fermele părăsite, poarta haine gri de lână, căciulă roșie, ciorapi roșii și saboți albi. Îi place să facă glume neplăcute, spun danezii, de aceea aceștia încearcă să-l îmbuneze, lăsându-i pe prag budincă de orez și terci de ovăz.

Ceva inedit pentru noi este și faptul că părinții decorează în secret bradul de Crăciun, iar copiii nu au voie să îl vadă până în Ajun.

Pentru masa de Crăciun, danezii prepară budincă de orez cu o migdală norocoasă înăuntru, gâscă, varză roșie, cartofi, dar și prăjituri și produse patisere.

Grecia

În Grecia se păstrează în casă un bol cu apă în care pun o crenguță de busuioc. Ei stropesc în fiecare zi casa cu această apă, dorind s-o protejeze de spiritele rele.

La masa de Crăciun grecii servesc preparate din porc, smochine uscate, o prăjitură tradițională din alume numită Kourambiethes și nu în ultimul rând, pâinea care poartă numele de Christopsomo, însemnând Pâinea lui Christos.

Colindătorii primesc smochine uscate, migdale, nuci și tot soiul de dulciuri.

India

Creștinii din India decorează bisericile cu flori roșii și cu lămpi ușoare și mici. De asemenea, așează lămpi din lut pe acoperiș, imitând, astfel, o tradiție a hindușilor, din timpul Festivalului Diwalvi, festivalul luminilor.

Vietnam

În Vietnam, Crăciunul face parte din cele patru cele mai importante festivaluri ale anului, Ziua lui Buddha, Anul Nou și Festivalul Toamnei. Astfel, după slujba de la biserică, vietnamezii iau masa tradițională de Crăciun, anume supă de pui, curcan și budincă.

România

La noi, în România, copiii pleaca la colindat în Ajun, atunci când vestesc oamenilor Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos prin colinda „Steaua sus răsare”. Cu câteva zile înainte de Crăciun are loc Ignatul, ziua în care porcii sunt sacrificați, iar gospodinele încep să pregătească prepatele din carne de porc.

Obiceiul împodobirii bradului de Craciun cu beteală, globulețe și luminițe are loc în Ajun. Moș Crăciun este așteptat cu nerăbdare în dimineața zilei de Crăciun, cadourile fiind lăsate în cizmulițele bine lustruite de cu seară.

De pe masa de Crăciun nu pot lipsi friptura de porc, sărmăluțele, caltaboșul, cârnații, salata boeuf sau cozonacul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.