Skip to content
Administrație locală Ediția de Astăzi

Scandal pe buget! Primarii se duc pentru Dăncilă la Guvern

Primarii care fac parte din Asociația Municipiilor din România se duc miercuri, 30 ianuarie, la Guvern să vorbească cu Viorica Dăncilă pentru că sunt nemulțumiți că nu primesc detalii exacte cu privire la bugetul pe anul 2019. Asta după ce luni, primarii de municipii din România acuzau Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmau că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate.

Robert Negoiță, președintele AMR, a anunțat că nu au primit detalii concrete așa cum le-a promis ministrul de Finanțe, drept urmare se duc la Guvern.

Și primarul Aradului Gheorghe Falcă este nemulțumit.

Facem apel la toți primarii din RO să ne coordonăm activitatea că din acest moment lupta este pentru fiecare oraș, localitate și pentru fiecare cetățean din această țară”, a declarat acesta.

Conflictul dintre primari și Guvern este încă din anul 2018 când Guvernul a decis să modifice cotele la impozitul pe venit, drept urmare primăriile rămân cu mai puțini bani.

Rămâne de văzut ce va face primarul Severinului Marius Screciu și ce punct de vedere va avea cu privire la acest subiect.

Președintele PNL Ludovic Orban acuză Guvernarea PSD&ALDE că vor să ia din nou cu japca banii plătiți de români pe impozitul pe venit din munca lor cinstită și în loc să ajungă la bugetele localităților în care trăiesc vor să-i împartă discreționar pentru propriile feude politice.

Guvernarea PSD – ALDE a furat din bugetele locale peste 7 miliarde de lei anul trecut prin scamatoria fiscală cu transferul contribuțiilor sociale și reducerea impozitului pe venit – care în mod real nu a dus la reducerea taxării – ceea ce a determinat în premieră un deficit bugetar pentru administrațiile locale din România în 2018 de 2,6 miliarde de lei. Anul trecut, liderii PSD și ALDE au mințit cu nesimțire că banii pierduți de primării vor fi compensați în acest an prin alocări suplimentare. În loc să-și respecte această promisiune, Guvernul Dragnea – Dăncilă se pregătește acum să mai dea un „tun” bugetelor locale și să mai ia o parte din banii din impozitul pe venit pentru a-i mulțumi pe baronii județeni fideli din PSD și ALDE. Cele mai afectate comunități de deciziile abuzive ale guvernului PSD – ALDE sunt administrațiile liberale care au demonstrat performanță și au generat dezvoltare economică locală, ceea ar fi dus la o creștere a încasărilor din impozitul pe venit al celor care muncesc pe raza localităților lor. Practic, prin tăierea sumelor cuvenite din impozitul pe venit pentru bugetele locale, guvernarea condusă de Dragnea și Tăriceanu pedepsește primarii liberali urmărind să-i facă dependenți de Guvern încălcând grav autonomia locală. Reducerea alocărilor bugetare pentru administrațiile locale condamnă la subdezvoltare multe orașe și comune din țară care vor fi nevoite să renunțe la proiecte locale importante de investiții și nu vor mai ajunge banii pentru servicii publice locale esențiale. Somăm coaliția de guvernare PSD – ALDE să respecte promisiunea din programul de guvernare de alocare a 100% din impozitul pe venit și din impozitul pe pensii de peste 2000 lei către bugetele locale. De asemenea, solicităm imperativ guvernului Dragnea – Dăncilă să respecte formula de distribuire a sumelor din impozitul pe venit cerută de primarii comunităților din România: 60% direct la bugetul localităților, 20% la bugetul județului și 20% împărțite pe formulă pentru echilibrarea bugetelor locale”, a declarat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.