Skip to content
Ediția de astăzi

Schimbare de strategie la Guvern: ce se întâmplă cu măsurile de relaxare de la 1 iulie

Specialiștii reuniți luni dimineață în ședința grupului tehnic pentru COVID, au decis să nu introducă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie, având în vedere creșterea numărului de cazuri de coronavirus în România. Facem precizarea că, între măsurile de relaxare, cea mai importantă era redeschiderea restaurantelor.

La 1 iulie, când se pregătea ridicarea restricțiilor pentru circulația în interiorul UE, România va păstra obligația de a sta două săptămâni în izolare pentru cei care vin din țările cu zone roșii, inclusiv pentru românii care se întorc din vacanțe, au declarat surse politice pentru PS News.

Precizăm că premierul Ludovic Orban a anunțat că miercuri va avea loc o ședință în care a convocat toate structurile din Guvern, pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da dispoziție să amplifice controalele.

Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. (…) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor. (…) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuți de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

Prim-ministrul s-a arătat îngrijorat de situația de la mare, de pe plajă, dar și de la terase.

„S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere. Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini. Practic nu s-a mai respectat nicio regulă”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a precizat că s-a avut în vedere și creștere numărului de participanți care pot să participe la un eveniment privat, însă autoritățile vor analiza și acest aspect.

„Am avut în vedere să extinde regulile pentru participanți, dar vedem dacă mai e posibil lucru astă. În măsura în care oamenii respectă regulile”, a concluzionat prim-ministrul.

În ultimele 24 de ore au murit 22 de persoane infectate cu coronavirus

În ultimele 24 de ore au fost raportate 269 de noi infecții cu coronavirus, din 4779 de teste. Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate. 1.634 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.06.2020 (10:00) – 29.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Iași, București, Mureș, Prahova, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 3 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 1 deces la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 269 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 210 pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 919 persoane. Alte 63.788 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 699.688 de teste. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4779 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 319 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 699 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 312.750 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 iunie a.c., 40 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia.

De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.