Skip to content
Administrație locală Recent

Se face vinovat Aladin Georgescu de încălcarea legii și de presiuni asupra Justiției?!?

Combinația politică, bani și justiție se dovedește, din ce în ce mai des, din păcate, a fi o combinație nocivă pentru interesul cetățeanului. Un astfel de episod se petrece acum în județul Mehedinți. De unde a pornit totul? De la decizia arbitrară a președintelui Consiliului Județean Mehedinți Aladin Georgescu care a făcut o împărțeală a banilor pentru primării pe baza unor formule matematice special inventate de el.

La începutul anului 2020 a dat o hotărâre prin care a alocat sumele către UAT-uri din cota de 6% din impozit. Ce a sărit în ochi? De exemplu, a alocat comunei Jiana o sumă egală cu a municipiului Drobeta Turnu Severin – 1.000.000 lei. Totodată, primăria Șimian, cea mai mare comună din Mehedinți, a primit doar 50.000 de lei. Tot 50.000 de lei a primit și Bâcleș, Vânjuleț, Poroina Mare, Ilovăț, Husnicioara, Devesel, Dubova, Dumbrava, Dârvari, Cujmir. Ca să nu mai menționăm că la Orșova nu a alocat niciun leu. Când a fost întrebat de criterii nu a avut explicații logice și argumentate.

Drept urmare, la începutul lunii februarie prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea Consiliului Județean Mehedinți, prin care s-a făcut repartizarea către primăriile din județ a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită finanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din surde defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020.

Așa cum am susținut la începul lunii februarie când am atacat hotărârea Consiliului Județean Mehedinți privind repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venitul estimat pe anul 2020 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, am luat această decizie în urma exercitării controlului de legalitate. S-a constatat că repartizarea s-a făcut discriminatoriu, încălcându-se prevederile Legii finanțelor publice locale și a Legii bugetului de stat, precum și ale Codului Administrativ. Nu s-a ținut seama de solicitările UAT-urilor privind asigurarea cheltuielilor de funcționare, de cofinanțare și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele de dezvoltare locală aflate în diferite stadii de derulare”, anunțat prefectul la vremea respectivă.

Situația urma să fie tranșată în Justiție. Dar surpriză, în urmă cu 2 zile președintele Consiliului Județean Aladin Georgescu ieșea public să anunțe că Tribunalul Mehedinți i-a dat câștig de cauză și a câștigat procesul, decizia fiind definitivă!

Însă lucrurile nu stau chiar așa. Și aici pe lângă politică și bani intervine și elementul justiție, din combinația fatală de care menționam.

Decizia definitivă prezentată de președintele Consiliului Județean nu avea cum să ”fie definitivă” (poate doar dacă reinventează definiția acestui cuvânt, așa cum a reinventat matematica când a împărțit aceste sume) având în vedere că nu expirase termenul de contestare al deciziei pentru toate administrațiile locale care au fost implicate în acest proces. UPSSS! Să fi făcut președintele CJ Mehedinți presiuni asupra justiției? Oare asistăm la o nouă tentativă a celor de la PSD de a se implica în actul justiției?!? Asta ar fi foarte grav!

Având în vedere că nu expirase termenul de contestare, prefectul județului Mehedinți a formulat miercuri, 17 iunie, recurs la decizia Tribunalului Mehedinți. Cristinel Pavel a anunțat joi, 18 iunie, că Instituția Prefectului județul Mehedinți a depus un memoriu la Ministerul Justiției, cât și la președintele Tribunalului Mehedinți pentru a verifica modul cum a fost aplicată grefa de definitivă de către Tribunalul Mehedinți pe hotărârea judecătorească care privește acțiunea de împărțire a banilor de către Consiliului Județean Mehedinți la primării.

Totodată, și primăriile Sisești și Pătulele au făcut recurs în termen, înainte cu o zi să expire.

Aladin Georgescu nu s-a lăsat mai prejos. A continuat atacul, poate sperând că va scăpa pe principiul ”Cine urlă mai tare, acoperă problema de fond”.

PREFECTUL NU SE LASĂ! ACȚIONEAZĂ DIN NOU ÎN AFARA LEGII ȘI LASĂ PRIMARII FĂRĂ BANI! Mă întreb ce caută în funcții de înalți funcționari publici, oameni pentru care legea după care ar trebui să se ghideze le este total necunoscută! Cea mai recentă acțiune total năucitoare și pentru orice ins cât de cât conectat la legislația română, cu atât mai mult cu cât el este prefect de județ, este să facă recurs la o sentință peste termenul legal de 15 zile și să mai aibă pretenția să fie acceptat de instanță! Ați ghicit! Prefectul s-a gândit să formuleze astăzi recurs la decizia Tribunalului Mehedinți prin care s-a dat câștig de cauză Consiliului Județean Mehedinți în procesul privind repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venitul estimat către unitățile administrativ teritoriale. Recursul a fost formulat la 12 zile după expirarea termenului legal în care se putea face acest lucru. Potrivit Codului Civil, recursul se formulează în 15 zile de la data comunicării sentinței, iar în cazul nostru, Prefectura Mehedinți a fost informată cu privire la decizia Tribunalului Mehedinți, la fel ca și Consiliul Județean, în data de 21 mai.  Că prefectul nu cunoaște legea, nu ne-ar interesa, dacă acest lucru nu ar avea urmări grave pentru populație. Acum însă, dosarul va fi transmis Curții de Apel Craiova care va avea de judecat năzdrăvăniile prefectului. Asta înseamnă că alocarea banilor de Consiliul Județean unităților administrativ teritoriale nu se va face nici acum, ci va întârzia cu cel puțin o lună. O lipsă de responsabilitate crasă din partea prefectului Cristinel Pavel față de toți primarii din județ care și așa se descurcau greu din punct de vedere financiar în contextul cheltuielilor pe care cu toții le-au avut în această perioadă de pandemie! DAȚI-VĂ DEMISIA, DOMNULE PREFECT! Primarii au nevoie de ajutor concret, nu de vorbe frumoase și poze nereușite la vizitele pe care le faceți”, declara public președintele CJ Mehedinți.

Dată fiind virulența atacului să fie Aladin Georgescu interesat de cheltuirea rapidă a milionului ce vrea să îl aloce comunei Jiana?

Nu înțelegem prin ce presiuni a reușit Aladin Georgescu cu un grefier de la Tribunalul Mehedinți să investească definitivă această hotărâre în interiorul termenului de apel?!?

Oricum planează multe suspiciuni asupra deciziilor luate de Tribunalul Mehedinți. Să ne aducem aminte că din păcate în aceste zile se dezbate intens cazul minorei incendiate din Mehedinți. Criminalul Turnagiu Ion (46 de ani), cel care a incendiat-o pe adolescentă după ce aceasta a depus o plângere la Poliţie pentru viol, a fost liberat condiţionat din închisoare în 10 mai 2019, în urma unei decizii a Tribunalului Mehedinți. Asta deși el este un criminal care ucis 5 oameni, inclusiv o gravidă.

Totodată, procurorul general Gabriela Scutea a anunțat că a dispus efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzații de viol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.