Skip to content
Recent

Se pregătește pentru Cotroceni? Firea comandă un mega-SONDAJ EXCLUSIV DOCUMENT

Gabriela Firea a comandat un mega-sondaj. Potrivit documentelor exclusive intrate în posesia redacției PSnews.ro, primarul PSD al Bucureștiului susține că o astfel de cercetare sociologică ar fi ”motivată” chiar de criticile pe care proiectele municipalității le întâmpină pe… rețelele de socializare, ceea ce ar însemna că ”societatea este divizată de fiecare dată când vorbim de un proiect important”! Drept urmare, Firea s-a grăbit să comade un sondaj, pentru a afla ce părere au bucureștenii despre proiectele pe care PMB intenționează să le demareze.

Deși documentele pe care vi le prezentăm nu conțin sumele aferente acestei achiziții publice – iar municipalitatea întârzie să publice, pe site-ul PMB sau pe SEAP, informații despre prestatorul contractului –, PSnews.ro a contactat o serie de sociologi și a aflat că, de regulă, costurile unei astfel de cercetări se ridică la o sumă de aproximativ 10.000-12.000 de euro. Pentru realizarea sondajului, Gabriela Firea intenționează să contracteze ”un institut de cercetare cu experiență în colaborarea cu administrația publică centrală”.

Un eșantion de minimum 1.100 de respondenți

Potrivit Caietului de sarcini aferent proiectului ”Servicii de cercetare cantitativă și calitativă la nivelul Municipiului București” (caiet avizat pe 18 decembrie 2017 și disponibil la finalul articolului de față), Gabriela Firea este interesată atât de realizarea unei măsurători ”cantitative” – un amplu sondaj de opinie –, cât și de elaborarea unor analize și concluzii finale (în cadrul unor focus grupuri sectoriale), cu titlul de ”cercetare calitativă”. În această ordine de idei, ”cercetarea cantitativă” e prezentată drept ”sondaj de opinie reprezentativ pentru populația adultă, peste 18 ani, a Municipiului București, pe un eșantion de minim 1100 respondenți, pe un eșantion probabilistic, stratificat, cu un chestionar cu minim 25 de itemi, anchetă sociologică, sondaj de opinie, chestionar (față în față, telefonic)”. Sondajul va fi realizat atât prin interviuri față în față, cât și telefonic, pe baza unui chestionar.

6 focus grupuri sectoriale

Conform aceluiași document, ”cercetarea calitativă” constă în alcătuirea a ”6 Focus Grupuri, câte unul la nivelul fiecărui sector al Municipiului București, în care să se aprofundeze principalele concluzii reieșite în urma cercetării cantitative realizate. Fiecare focus grup trebuie să aibă minim 8 participanți, aleși reprezentativ pentru populația adultă a fiecărui sector în parte”. Focus grupurile vor fi înregistrate audio și video, iar raportul final va conține concluzii, cât și recomandări. Termenul de prestare a serviciilor va fi de 1 lună de la emiterea ordinului administrativ de începere.

Ambiguitățile documentației PMB

Potrivit sociologilor contactați de PSnews.ro, o astfel de cercetare se poate realiza, în mod îndestulător, cu sume cuprinse între 10.000 și 12.000 de euro. Totodată, aceștia ne-au avertizat că documentația Primăriei Capitalei ridică numeroase semne de întrebare, favorizând diverse ambiguități, în condițiile în care Caietul de sarcini punctează doar o serie de criterii minime, evitând să clarifice în ce constă, finalmente, așteptările reale ale beneficiarului. De asemenea, costurile celor 6 focus grupuri pot varia (în funcție de segmentul social din care provin cei selectați – bunăoară, pensionarii sunt plătiți cu cele mai mici sume) între 600 și 1.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.