Skip to content
Recent

Șocul burselor: Radu Soviani nu vede nimic bun pentru România. Cât va ajunge 1 euro EXCLUSIV

Analistul economic Radu Soviani a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum șocul din această dimineață al burselor străine nu va avea implicații benigne pentru România.

Pentru început, Soviani a dat de înțeles că aceste declinuri erau inevitabile (după o perioadă de boom al piețelor financiare internaționale), pe fondul temerilor legate de scumpirea banilor (majorarea dobânzilor de către băncile centrale din lume).

„În acest moment, putem vorbi despre o corecție sănătoasă pe piețele financiare internaționale, de la maximele istorice atinse în urmă cu puțin timp. Pe fondul temporizării banilor ieftini și chiar al preanunțării unor bani mai scumpi în viitor (această scumpire fiind preanunțată de majorările de rată de dobândă anticipabilă pe piețele internaționale), avem această corecție. Sigur că ștergerea a 1.000 de miliarde de dolari din valoarea pe hârtie, din capitalizarea pieței americane, sau 4.000 de miliarde de dolari la nivel global reprezintă cea mai sănătoasă corecție la care asistăm. Piețele financiare au propagare globală a veștilor rele – și așa vedem și în România o scădere pe Bursa de Valori București.

În momentul în care se anticipează că băncile centrale vor majora dobânzile în perioada următoare (și în acest sens avem un anunț destul de clar al băncii centrale americane – Rezerva Federală Americană), banii ieftini vor deveni mai scumpi și îi vor alimenta mai puțin pe cei care vor să cumpere acțiuni cu acești bani ieftini. Acesta este principalul motiv pentru care a apărut această corecție. Vom vedea în perioada următoare dacă această corecție reprezintă spargerea unui «bubble» antrenat de banii ieftini sau reprezintă doar o oportunitate de cumpărare pentru cei care consideră avantajoase prețurile de după aceste scăderi masive și vor să intre la cumpărare”, a explicat Soviani pentru PSnews.ro.

Întrebat la ce ar trebui să se aștepte românii pe termen scurt, mediu și lung, Radu Soviani a vorbit despre încetinirea creșterii economice (neexcluzând nici trecerea către recesiune), concomitent cu scăderea puterii de cumpărare a populației și creșterea cotației euro în raport cu leul.

„Românii trebuie să aibă în vedere că România are în acest moment propria criză – și mă refer la criza bugetară, cea în care veniturile bugetului de stat sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile majorate intempestiv și oarecum haotic. În acest context al propriei crize bugetare, orice turbulență de pe piețele internaționale este de natură să amplifice dezechilibrele interne, care se manifestă deja în România. Ce ar însemna o asemenea amplificare? Ar însemna încetinirea creșterii economice până la stagnare și chiar inversare de trend (adică scădere economică), în cazul în care politicile fiscal-bugetare vor fi la fel de haotice cum au fost până acum, depreciere pentru leu (față de euro eu îl văd în intervalul 4,8-5 lei/euro), inflație și o scădere generalizată a puterii de cumpărare”, a punctat fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Confruntat cu diversele voci din spațiul public care susțin că tot răul este spre bine și că dimensiunea redusă și inerția Bursei de Valori București (BVB) vor amâna sau chiar atenua șocul internațional asupra României, Radu Soviani a exprimat o poziție contrară, adăugând că nici țara noastră nu va fi ferită de unda seismică.

„În niciun caz! Contrazic cu tărie aceste voci, pentru că, în condițiile în care sunt turbulențe pe piețele internaționale, piețele care nu sunt nici măcar emergente (cum este piața din România) reacționează și ele. Or, România are o problemă că are o piață foarte puțin adâncă (adică are o problemă de lichiditate redusă pe piață). Este greu să ieși din piața din România, fiind atât de puțin adâncă. Deci faptul că în România sunt scăderi ceva mai mici decât pe piețele internaționale, din punctul meu de vedere, nu arată în acest moment decât faptul că investitorii care au plasat la Bursa de Valori București, în titluri de stat românești sau în eurobonduri românești ies mai greu. Pentru că, dacă ar ieși repede, ar marca niște pierderi mari”, a mai declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.