Skip to content
Ediția de astăzi Recent

Stare de urgență în România. Vela: Nu contribuiți la mesaje de panică! Situația e sub control!

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat duminică că un grup de lucru a făcut propunerea care va ajunge la președinte cu măsurile pe care le va implica starea de urgență.

„Știu că presupune schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau neînțelegere. Fac apel la calm și solidaritate”, a transmis Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că instituirea stării de urgenţă va permite autorităţilor să ia cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19). El a susținut că situaţia este sub control şi a făcut apel la români să evite deplasările, să nu contribuie la propagarea mesajelor de panică și să fie uniți, toleranți și responsabili, potrivit PSNews.ro

Măsurile concrete pe care le va implica starea de urgență se vor regăsi în decretul pe care președintele Klaus Iohannis ar urma să îl emită.

Primele măsuri

Marcel Vela a anunțat că toate persoanele care vin în România din țări unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecție cu COVID-19 trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Măsura se adresează persoanelor care nu au simptome.

Măsura intră în vigoare duminică seară, de la ora 21.00, ora de intrare în România, pe cale aeriană sau rutieră.

Situația este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp. O decizie importantă luată ieri a fost cu privire la limitarea unor lucruri pe care până acum am evitat să le luăm. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat câteva decizii.

  • Spre exemplu, se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele care intră în România începând de astăzi, ora 21:00, din țări unde sunt confirmate cel puțin 500 de persoane.

Altă decizie se referă la obligația ITM-urilor de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare. Se suspendă până la 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme”, a spus ministrul de Interne.

”Limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale, nu contribuiți la mesaje de panică, scrise de oameni inconștienți sau cu interese obscure! Susțineți eforturile autorităților! Situația este sub control”, a transmis Vela.

Ministrul de Interne devine al doilea om în stat după declanșarea stării de urgență. Potrivit OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în cazul instituirii stării de urgență coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor. O altă prevedere este că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate, a spus președintele, fără a preciza exact ce măsuri vor fi luate odată cu instituirea stării de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.