Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile – Ce măsuri de restricție au fost eliminate

Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre pentru prelungirea stării de alertă pe durata de încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021, timp de 30 de zile.

Elementele de noutate în hotărârea de guvern:

1. permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;

2. este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, legată de domiciliu sau reședință, astfel se va permite organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte;

3. crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății; participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

”În timpul ședinței de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiția prezentării unui rezultat certificat, adică, test antigen efectuat de cineva autorizat, care să emită pentru el un certificat de rezultat negativ. Bineînțeles, aici condițiile se stabilesc prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. Totodată, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente-test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății; iar regulile privind testele PCR, antigen și persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile, rămân valabile, similar cu cele pentru activitățile sportive”, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.