Skip to content
Focus Recent

Ștefan Popa și ”ciurucurile de olteni” – Care sunt consecințele afirmațiilor calomnioase

Jignirile aduse de Ștefan Popa aduse oltenilor nu au rămas fără ecou. Zeci de persoane s-au arătat revoltate de modul în care au fost caracterizați de artist, din toată zona Olteniei.

În Mehedinți, viceprimarul Daniel Cîrjan i-a cerut artistului scuze, iar președintele PNL Virgil Popescu vrea să le propună consilierilor liberali să înainteze un proiect de hotărâre pentru retragerea titlului de cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Este regretabil că în anul de grație 2019, unul dintre cei pe care i-am considerat un mare artist și-a permis, ca într-un discurs public, să folosească niște expresii jignitoare, la adresa unor persoane, care nu i-au greșit cu nimic. Aș fi vrut să cred că a fost vorba de o scăpare a lui Ștefan Popa, însă insistența cu care a atacat oltenii, numindu-i ciurucuri, îmi arată că e vorba de un mod de gândire, e vorba de cum se raportează el la oameni care sunt, la fel ca el, cetățeni ai României. Cu bune și cu rele! Și așa cum cred că știe și el, istoria ne-a arătat, de prea multe ori, că atunci când ne credem superiori față de alții, promovăm un discurs al urii, care nu se justifică cu absolut nimic. Asta în condițiile în care, mehedințenii i-au arătat respectul cuvenit prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare! I-aș da lui Ștefan Popa doar un exemplu de oltean, de un mehedințean de mare valoare: Ștefan Odobleja! Dar poate să afle mai multe despre olteni de ispravă accesând acest link: https://adevarul.ro/…/top-10-olteni-celebri-laec…/index.html Așa că discuția cu privire la posibila retragere a acestui titlu s-ar putea să fie justificată! Aș vrea să le propun consilieriilor locali ai PNL să inițieze un proiect de hotărâre de retragere a titlului de cetățean de onoare! Voi ce credeți? Ar trebui ca Ștefan Popa să nu mai fie cetățean de onoare al Municipiului Drobeta Turnu Severin?”, a scris președintele PNL Mehedinți.

Totodată, președintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, oltean și el de altfel, a anunțat că a sesizat CNCD și a trimis o scrisoare primarului Timișoarei, Nicolae Robu, prin care a solicitat sancționarea de către CNCD a domnului Popa Popa’s și retragerea titlului de Ambasador Cultural al Timişoarei de către administrația locală.

Domnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al Timişoarei, pentru că această distincţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa care este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România şi ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul întregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală sau etnică. Faptul că domnul Ştefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiune au si mai mare putere dicriminatorie şi din aceste motive vă solicit retragerea titlului de Ambasador Cultural. Este prea onorant acest titlu pentru domnia sa, mai ales că a declarat cu ceva timp în urmă: “cu această numire, m-au degradat! Eu sunt Amabasadorul României pentru turism cultural, cu acte în regulă, cu paşaport diplomatic încă din 2013, iar ei, cei din Timişoara, repet, m-au degradat acum, făcându-mă ambasadorul unui oraş!”, se arată în documentul transmis de Gigel Știrbu.

Nici la Craiova declarațiile nu au fost bine primite. Primarul din Craiova a anunțat că se alătură celui din Slatina și au cerut Consiliilor Locale să îi retragă titlul de cetățean de onoare.

Craiova a fost și este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante orașe ale României, iar faptul că locuitorii acestui mare municipiu aleg să lucreze în alte regiuni demonstrează o bună pregătire în domeniile în care aceștia profesează. Astfel de declarații denigratoare, susținute cu atâta vehemență în spațiul public de domnul Ștefan Popa Popa’s, nu pot fi demne de o persoană cu înalte pretenții culturale și care este reprezentantul unui oraș cosmopolit cum este Timișoara, gestul dânsului fiind cu atât mai regretabil din postura sa de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova. Odată ce a acceptat acest titlu în 2005, dl. Ștefan Popa Popa’s a devenit la rândul dânsului un ambasador al oltenilor, al craiovenilor care i-au conferit această distincție. În calitate de Primar al Municipiului Craiova, susțin inițiativa consilierilor PSD și a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online și au cerut insistent retragerea titlului de Cetățean de Onoare conferit domnului Ștefan Popa Popa’s în anul 2005.  Pe această cale, țin să îi reamintesc domnului Ștefan Popa Popa’s că orașul Craiova a reprezentat, de-a lungul anilor, un punct de referință în făurirea României și a dat numeroase personalități recunoscute atât în plan național cât și internațional”, a anunțat primarul Craiovei Mihail Genoiu.

Primarul Slatinei Emil Moț a scris următoarele:

Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’S pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor. Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public! Mândru că sunt slătinean, mândru că sunt oltean!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.