Skip to content
Ediția de astăzi Focus

Studiu MedLife: Aproape 80% dintre cei vaccinați prezintă un nivel protectiv de anticorpi în fața formelor grave de COVID-19

Aproape 80% dintre cei vaccinați prezintă un nivel protectiv de anticorpi în fața formelor grave de COVID-19, chiar și la 6 luni după administrarea rapelului. Cu privire la doza cu numărul trei, studiul realizat de specialiștii diviziei de cercetare MedLife  devine prioritară pentru bărbații de peste 50 de ani cu diabet, obezitate, boli oncologice sau cardiovasculare și fără istoric COVID.

• 3 din 4 persoane vaccinate au un nivel de anticorpi protectivi împotriva formelor grave de COVID-19 chiar și la 6 luni de la rapel.

• Sub 2% din eșantionul analizat în cadrul studiului MedLife a dezvoltat COVID-19 după efectuarea schemei complete de vaccinare.

• Femeile păstrează un titru de anticorpi anti-S într-o proporție mai mare decât bărbații chiar și la 6 luni după cea de-a doua doză de vaccin.

• Persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat prezintă un nivel mai ridicat de anticorpi protectivi în fața formelor severe ale bolii comparativ cu persoanele care s-au vaccinat, dar nu au trecut prin boală.

• Conform analizelor efectuate de MedLife, în baza testării deficitare la nivel național, România se confruntă deja cu peste 35.000 de infectări pe zi, de 5-7 ori mai mult față de cifrele oficiale. Dat fiind faptul că aproape 80% din infectări și peste 90% din decesele înregistrate sunt pacienți nevaccinați, ar fi recomandat ca, în paralel cu demersurile pentru doza a III-a, să fie luate noi măsuri pentru a crește rata de vaccinare mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

Rezultatele în ceea ce privește titrul de anticorpi SARS-CoV-2, precum și toate corelațiile identificate sunt reprezentative pentru segmentul de populație din România care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil în România la momentul demarării studiului, potrivit studiului citat de Hotnews.

Studiul MedLife arată că deși titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrare rapelului (media de scădere a anticorpilor anti-S fiind de 78% pe eșantionul studiat – de la 1050 AU/ml până la 233 AU/ml) 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml chiar și la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eșantionul total, cele mai multe fiind persoane cu vârsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depășeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml.

Datele analizate arată că 78% dintre persoanele vaccinate prezintă, chiar și la 6 luni de la rapel, un titru de anticorpi anti-S care ar putea să ofere protecție în fața unor forme severe de boală. Ceea ce este o veste foarte bună, mai ales în contextul în care tulpina Delta, despre care știm că este cel puțin de două ori mai contagioasă și că dublează riscul de spitalizare în cazul infectării, a devenit responsabilă de creșterea galopantă a numărului de cazuri pozitive de la noi din țară din ultimele zile. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că singura metodă de a se proteja de formele grave de boală, care ar putea fi generate de această nouă tulpină sau de alte mutații ale virusului, rămâne în continuare vaccinarea, coroborată cu respectarea măsurilor de protecție”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.