Skip to content
Ediția de astăzi Focus

STUDIU Riscul de spitalizare a persoanelor vaccinate anti-Covid scade cu peste 70%

Riscul ca persoanele vaccinate cu schema completă să fie spitalizate după ce au contractat COVID-19 se reduce cu peste 70%, comparativ cu cele nevaccinate, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet, relatează EFE.

Rezultatele anunţate de experţii care au participat la studiul „ZOE COVID” au dezvăluit totodată că cei testaţi pozitiv după ce au fost vaccinaţi cu ambele doze (contagiere post-vaccinare) au probabilităţi aproape duble de a fi total asimptomatici, potrivit PSNews.ro

Studiul relevă de asemenea că riscul de a contracta COVID-19 de lungă durată (când simptomele persistă după 28 de zile de la infectare) se reduce la jumătate la cei vaccinaţi cu schema completă.

Persoanele mai vulnerabile la o infecţie post-vaccinare după ce au primit o doză sunt „adulţii în vârstă mai fragili” (de peste 60 de ani), precum şi „adulţii vârstnici” care au şi alte patologii, precum obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare.

La toate aceste grupe de vârstă, persoanele care trăiesc în zone defavorizate, precum cartiere mărginaşe din centre urbane aglomerate, au un risc mai mare de a contracta COVID-19 după ce au fost vaccinate.

Ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, cu o creştere a cazurilor în întreaga lume din cauza variantei Delta. Contagierile după vaccinare sunt de aşteptat şi nu anulează faptul că vaccinurile îşi îndeplinesc exact misiunea pentru care au fost dezvoltate: de a salva vieţi şi de a preveni o boală gravă„, notează într-un comunicat Claire Steves, de la Kings College din Londra, coautoare a studiului.

Experta a reamintit că alte studii au demonstrat că rata de mortalitate la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 s-a situat în jur de 27%, dar că „acest procent s-ar putea reduce în mare măsură” prin intermediul vaccinărilor, „evitându-se astfel spitalizările”.

Pentru acest studiu, cercetătorii s-au bazat pe răspunsurile la un chestionar realizat în Marea Britanie în rândul a 1,2 milioane de adulţi în perioada decembrie-iulie.

Dintre adulţii care au primit cel puţin o doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca sau Moderna, cel puţin 0,5% au raportat o infecţie post-vaccinare detectată la 14 zile după prima inoculare.

În cazul adulţilor care au primit două doze de vaccin, cel puţin 0,2% au suferit o contagiere la şapte zile după cea de-a doua inoculare.

Dintre adulţii care au suferit o infecţie post-vaccinare, posibilitatea ca boala să fie asimptomatică a crescut cu 63% după ce au primit prima doză şi la 94% după ce au primit ambele doze de vaccin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.