Skip to content
Ediția de Astăzi Recent

Stupoare la Strasbourg! Agentul României la CEDO a pledat împotriva statului român și în favoarea reclamantului Liviu Dragnea

Viorel Mocanu, noul agent al României la CEDO, a schimbat radical strategia de apărare a statului român în procesul deschis de Liviu Dragnea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând observații în favoarea reclamantului și împotriva intereselor României.

Liderul PSD încearcă să scape de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul, cea care îl împiedică să ocupe funcția de premier, principalul său argument fiind faptul că șefa completului de 5 judecători de la ÎCCJ care a dat sentința, Livia Stanciu, nu a semnat și motivarea, ea părăsind între timp ÎCCJ pentru un post de judecător la CCR.

În sprijinul argumentației sale, Dragnea a invocat precedentul „Cerovsek și Bozicnik vs Slovenia” din jurisprudența CEDO, doar că în acest dosar lucrurile au stat complet diferit. Astfel, în cazul celor doi sloveni, judecătorii s-au retras înainte de pronunțarea sentinței, drept urmare sentința a fost dată de magistrați care nu au participat la proces. Lucru care nu s-a întâmplat și în dosarul lui Dragnea, unde sentința a fost dată de aceiași cinci judecători care au judecat cazul. De asemenea, aceiași cinci judecători au semnat și minuta.

Argumentele lui Mocanu, copy-paste după apărarea lui Dragnea

Faptul că cele două spețe nu sunt comparabile a fost susținut la CEDO și de fostul agent al României, Catrinel Brumar, doar că aceasta nu a apucat să finalizeze dosarul, fiind înlocuită din funcție cu Viorel Mocanu în februarie 2019 de către premierul Viorica Dăncilă.

Citește mai departe pe PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.