Skip to content
Recent Social

Subvenţii de la buget pentru firmele care angajează şomeri de peste 45 de ani

Firmele care angajează pe o perioadă de cel puțin doi ani șomeri în vârstă de peste 45 de ani și investesc în formarea acestor angajați un sfert din valoarea contractului vor putea primi subvenții de la buget în cazul executării de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.

Totodată, companiile care angajează simultan un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și unul cu vârsta de peste 45 de ani vor primi stimulente financiare, prevede un proiect legislativ. Proiectul a fost inițiat de parlamentari liberali, care arată că, potrivit statisticilor oficiale privind angajările, șomerii de peste 45 ani au cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, potrivit PSNews.ro.

Astfel, din totalul numărului de șomeri înregistrați în 2018, 30,25% erau cei cu vârsta între 40-49 de ani, iar, în total, românii fără un loc de muncă din categoria de vârstă de peste 40 de ani reprezintau aproape 70% din totalul șomerilor. Tocmai pentru a combate aceste efecte, arată autorii proiectului, la nivelul Uniunii Europene au fost lansate mai multe inițiative prin care au fost fixate anumite obiective pentru ca statele membre să prevină aspectele negative ale îmbătrânirii populației, respectiv în ce privește accesul la piața muncii.

Inițiative dedicate acestei din urmă ținte au fost adoptate în mai multe state europene, cum ar fi Franța, Marea Britanie, Suedia, Germania sau Slovenia. ”În aceste state, si nu doar, au fost implementate inițiative care sunt în acord cu directivele UE privind combaterea discriminării, menite să asigure condiții care să permită lucrătorilor în vârstă să rămână cât mai mult pe piața muncii. Astfel, o viață profesională îndelungată se traduce printr-o tranziție mai flexibilă către pensionare. Un exemplu în această privință este Franța, care a adoptat mai multe măsuri pentru combaterea efectelor tendințelor demografice cu care se confruntă.

Încă din 2015, statul francez a instituit prin lege un contract de profesionalizare de tip „o nouă șansă” prin care oferă o serie de avantaje angajaților, cum ar fi contracte de muncă pe o perioadă mai lungă, investiții garantate în formarea profesională și finanțarea orelor de instruire pentru angajați”, explică autorii inițiaitivei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.