Skip to content
Focus

Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri – Premierul trimite Corpul de Control

Un scandal monstru stă să explodeze la Ministerul Economiei. După publicarea proiectelor aprobate pe măsura 3, granturi pentru investiții, au apărut suspiciuni de fraudă. Principalii suspecţi sunt ministrul Claudiu Năsui şi consilierii săi.

Aceştia au avut acces la platforma gestionată de STS şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, la platforma de înscrieri ar fi avut acces şi Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV. În joc sunt peste 500 de milioane de euro, bani destinați salvării firmelor mici și mijlocii din România în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, ar fi beneficiat chiar de cont de administrator pe platforma gestionată de STS, la scurt timp după ce şi-a preluat mandatul, cu toate că directorii şi şefii de agenţii sunt în mod normal administratori.

Claudiu Năsui anunța vineri dimineața, 5 februarie, că va găsi soluții.

Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente. Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanțare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea. Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată. De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”, anunțat ministrul Economiei.

Totodată, premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite Corpul de Control la ministerul Economiei.

După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului.  Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite.  În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a anunțat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.