Skip to content
Focus Recent VIDEO

UE a aprobat acordul pentru BREXIT – Klaus Iohannis: Pentru românii aflați în Marea Britanie nu se schimbă mare lucru

Acordul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat în cursul zilei de duminică, 25 noiembrie. Președintele României Klaus Iohannis a fost prezent la Bruxelles și a anunțat că au fost finalizate negocierile, iar Consiliul în formatul UE27 a agreat proiectul de Acord de retragere, a aprobat Declarația politică referitoare la relațiile viitoare.

Aceste două documente sunt extrem de importante. Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat în final de toate parlamentele implicate, pentru a clarifica aspectele în detaliu care țin de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un document care, și pentru noi, are o importanță mare fiindcă în acest document se stipulează, de exemplu, cum vor fi tratați românii în Marea Britanie, cum vor decurge chestiunile legate de cadrul financiar în care ne aflăm acum, până în 2020 și multe alte lucruri. Este un document foarte amplu, foarte bine elaborat, la care s-a lucrat un an și jumătate, au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de Consiliul European la vremea respectivă. Nu putem să considerăm, totuși, această zi o zi fericită. Evenimentul rămâne unul care cred că pe majoritatea ne întristează, dacă realizăm importanța, un mare stat membru pleacă și asta nu poate să fie o veste bună. Însă, dincolo de acest lucru, existența unui Acord ar face ca această despărțire să fie gestionabilă și să capete un fundament juridic foarte solid. Mai sunt pași de parcurs, următorul pas va fi aprobarea acestui Acord de retragere în Parlamentul britanic, după care, sigur, Consiliul Uniunii Europene trebuie să aprobe formal și Parlamentul European trebuie să îți dea votul asupra acestui Acord”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a precizat că pentru românii de acolo nu se schimbă mare lucru, ci îi protejează.

Pentru românii aflați în Marea Britanie nu se schimbă mare lucru. Dacă acest Acord intră în vigoare, el protejează românii și pe ceilalți europeni, care se află în Marea Britanie. Le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obținut, nu numai atât, pot munci, pot studia, pot primi pensii de exemplu, asigurări de sănătate și așa mai departe. Deci lucrurile sunt clarificate foarte în detaliu și foarte bine. Noi am fost foarte preocupați de aceste chestiuni și am insistat cu succes până în această fază, să fie lămurite foarte bine aceste lucruri. Mai mult, noi am insistat și am obținut să fie clarificat în Declarația politică referitoare la relația viitoare să nu existe discriminări între membrii Uniunii Europene. De exemplu, să nu se introducă vize pentru românii care vor ulterior să călătorească în Marea Britanie și aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi. Deci acest Acord este un acord pe care noi îl găsim potrivit, îl găsim bun și ne dorim să fie aprobat”, a precizat șeful statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.