Skip to content
Ediția de astăzi Lifestyle Recent

Ultima expoziție a artistului Mugurel Onofrei, scoasă la vânzare în scop caritabil

 

Mugurel Onofrei, un artist apreciat și bine vândut din Drobeta Turnu Severin, vrea să dea o mână de ajutor Spitalului Județean Mehedinți pentru amenajarea unui salon din cadrul secției de oncologie. Pentru asta a scos la vânzare lucrările din ultima sa expoziție deschisă la Castelul Artelor.

Rădăcinile aduse de apele Dunării la barajul de la Porţile de Fier I din cele mai îndepărtate colţuri ale Europei  prind viaţă în mâinile artistului severinean, Mugurel Onofrei. Din deşeuri inutile devin „mângâieri ale ochilor, plăceri ale privirii”. Practic, rădăcinile sunt supuse unui proces de uscare, nu rapidă pentru că atunci lemnul ar crăpa, apoi se lucrează, li se dă o  formă, se pun pe un postament dacă este cazul, iar pe unele se dă cu lac lucios ori cu lac mat, în funcţie de piesă. Se lucrează cinci-șase zile, poate chiar şi două săptămâni pentru o singură piesă. Ultima expoziție a artistului Mugurel Onofrei deschisă la 1 Decembrie, cu ocazia Centenarului la Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin, se va transforma în “Rădăcinile Speranței”.

Expoziția este pusă la vânzare

Marcat de moartea subită a unei colege de la hidrocentrala Porțile de Fier I, răpită nemilos de cancer la 50 de ani, dar și în amintirea altor colegi de muncă plecați din această lume de aceeași boală necruțătoare, Mugurel Onofrei a hotărât ca toate cele 50 de lucrări ale sale să fie vândute, iar banii să ajungă la Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin, urmând ca salonul 415, să fie renovat în funcție de banii strânși.

<<„100 de ani, România” s-a transformat in „Rădăcinile Speranței”. La finalul expoziției, in 15 ianuarie, ora 16:00, exponatele vor fi puse în vânzare, urmând ca banii rezultați să fie direcționați către Secția Oncologie a Spitalului Județean, iar salonul 415, să fie renovat in funcție de donațiile dumneavoastră. Ajutați ca aceste „luntrii de pe Dunăre” să se transforme in „Rădăcinile Speranței” iar cele 50 de rădăcini ale speranței să devină 50 de uși deschise către speranță si credință>>, spune artistul severinean, care ține să mulțumească familiei sale pentru susținere.

De altfel, o parte din obiecte expuse au fost deja vândute, proprietarii urmând să intre în posesia lor după 15 ianuarie. Fiecare bănuț contează foarte mult pentru că salonul respectiv arată ca după bombardament. Trebuie schimbată ușa de la intrare, ar fi nevoie de paturi noi, de pereți curați și multe alte lucruri, care sunt însă foarte costisitoare.

Inn, Tisa, Sava, Drava, Morava sunt principalii afluenți ai bătrânului Danubius, din amonte de Porțile de Fier. Pe acești afluenți, aduși din toate pădurile seculare din Europa, plutesc falnici stejari, fagi, sălcii cu rădăcinile lor impozante. Unele din aceste luntrii eșuează în fața barajui de la Porțile de Fier 1. Acolo se sfârșește drumul lor. Pentru unele este înseamnă însă un  nou început. Imaginația împletită cu dorința de a le da viață acestor părți din rădăcinile falnicilor arbori se concretizează în obiecte prețioase.

Mugurel  Onofrei și-a descoperit această pasiune, inspirat de colegul lui, Mihai Tătaru. În casa lui a văzut câteva statuete realizate din rădăcini de copaci. Atunci, când în 1999, învolburata Jidoștița a năvălit peste Gura Văii, înecând-o, în urma retragerii ei s-au văzut urmele dezastrului. Dar, printre “scaieții și ciulinii” dezastrului ieșeau timizi și “ghioceii” viitoarei pasiuni. Și de atunci, timp de 20 de ani, a descoperit peste 2.500 de părți de “luntrii plutitoare”, care s-au răspândit prin multe case ale prietenilor săi. Los Angeles, New York, Londra, Madrid, Viena, București sunt câteva din casele primitoare pentru “luntrile” de pe Dunăre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.