Skip to content
Recent Spot

Ultimele calcule ale moțiunii de cenzură: cum ar putea cădea Guvernul și de unde ar putea veni trădarea

Demersul Opoziției de a înlătura Guvernul condus de Viorica Dăncilă a intrat pe ultima sută de metri. Surse liberale au dezvăluit pentru PSnews.ro că textul moțiunii de cenzură este gata, iar zilele acestea, în urma mai multor consultări ce vor avea loc la nivelul PNL, se va stabili și o dată pentru a fi depusă în Parlament.

Cum arată calculele

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar avea nevoie opoziția pentru a înlătura Guvernul Dăncilă.

Astfel, Partidul Naţional Liberal are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 241 de aleşi (160 deputaţi şi 81 de senatori), astfel:

210 PSD (141 deputaţi + 69 senatori);
31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori);

La o primă vedere, PNL nu are nicio şansă, fiind cu 148 voturi în spatele coaliţiei, însă ei se pot baza, așa cum au declarat liderii formațiunilor, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, și PRO România cu 21 de deputați.

În acest caz, ar rezulta un plus de 78 de voturi, care s-ar adăuga celor 93 pe care deja le are PNL, ajungând la un total de 171 de voturi. La aceste voturi se adaugă încă 30 de la UDMR (9 senatori și 21 de deputați), deci un total de 201 de voturi până acum.

Astfel, ”soluția salvatoare” ar putea veni doar de la neafiliați (10 voturi), minorități (17 voturi) și, mai greu de crezut, de la ALDE sau PSD, întrucât pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. Concret, opoziției îi mai lipsește, așa cum arată acum cifrele – cel puțin la nivel declarativ, 32 de voturi.

Având în vedere că mutările care au avut loc în PSD după încarcerarea lui Liviu Dragnea, când apropiații fostului lider au fost dați la o parte, au produs nemulțumiri în rândul mai multor social-democrați fideli fostului președinte al partidului, ne-am putea aștepta la câteva schimbări de macaz.

Și din partea ALDE am putea avea mari surprize la votul pe moțiunea de cenzură. Amintim că partidul a suferit o înfrângere rușinoasă la europarlamentare, când nu a reușit să atingă pragul minim de 5%, iar potrivit surselor noastre, mai multe voci din ALDE pun pe seama apropierii de PSD rezultatul slab obținut pe 26 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.