Skip to content
Focus

Un nou recensământ al populației și locuințelor, în 2021. Formularele vor putea fi completate și online

În anul 2021 se va face un nou recensământ al populației și locuințelor, organizat potrivit unei recente ordonanțe de urgență a Guvernului. Noutatea acestui recensământ, față de cel din 2011 constă în faptul că se va putea completa și online formularul de recenzare. Totodată, anul acesta se va desfășura un recensământ de probă, cu participare obligatorie.

Potrivit OUG nr. 19/2020, publicată azi în Monitorul Oficial, momentul de referință al recensământului va fi data de 1 mai 2021. Baza de date cu clădiri și locuințe se va realiza până la 31 august 2021, iar în perioada iulie – noiembrie 2021 se va desfăşura, etapizat, recenzarea populaţiei și locuințelor, potrvit PSNews.ro

În ceea ce privește verificarea finală a datelor înregistrate cu privire la persoane, gospodării, locuințe și clădiri, aceasta va fi făcută în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, iar în perioada februarie 2022 – martie 2024 se va realiza controlul, validarea, procesarea şi diseminarea datelor colectate.

Recensământul din 2021 va veni și cu o noutate pentru cetățeni, în sensul în care aceștia vor putea să se autorecenzeze, adică să completeze online, printr-un formular personal, datele pentru recensământ. Astfel, în perioada august-septembrie 2021, cetățenii se vor putea înregistra online, accesând propriul formular, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.

Persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare, vor trebui să fie atente la câteva aspecte care, după caz, ar putea necesita modificări. Aceste sunt:

a) informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) întrebările din formularul individual;
d) răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
e) răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu  sunt deja completate.

După terminarea acestei prime etape de autorecenzare (august-septembrie 2021), se va trece la cea de-a doua etapă, cea a colectării datelor din teren. Astfel, în perioada octombrie-noiembrie 2021 se va realiza în teren colectarea prin interviu față-în-față, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.

De reținut este că persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul, din partea angajatorului, la o zi liberă plătită.

“Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul Internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”, se arată în proiectul de ordonață.

Dovada înregistrării online se face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.

Anul acesta se va face un recensământ de probă

Conform ordonanței, în anul 2020, activitățile de pregătire includ și efectuarea recensămintelor de probă. Astfel, în decursul anului curent se va desfășura un recensământ de probă, cu participarea obligatorie a persoanelor.

Pentru verificarea practică a conţinutului formularelor, a instrucţiunilor, a programului de recenzare şi de prelucrare, precum şi a măsurilor organizatorice, în cursul anului 2020 se desfăşoară un recensământ de probă”, scrie în proiectul de ordonanță.

Cine face obiectul recenzării în România

Potrivit ordonanței de urgență, la recensământ vor fi luate în considerare:

  • persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
  • persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
  • gospodăriile şi nucleele familiale;
  • clădirile de locuit;
  • clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
  • locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
  • spaţiile colective de locuit.

Ultimul recensământ a fost făcut în 2011, în urma căruia s-a stabilit că populația României este de 20.121.641 persoane. Redacția noastră a scris, la acea vreme, despre concluziile recensământului din 2011.

Important! Persoanele care refuză să colaboreze cu autorităților competente în vederea colectării de date privind recensământul riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce firmele ar putea fi sancționate cu până la 50.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.