Skip to content
Focus

Un preot îi îndeamnă pe oameni să nu mai creadă în conspirații: Să terminăm cu prostiile!

Bogdan Chiorean este preot, dar este și medic și din această dublă calitate conduce un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavi în faza terminală în Cluj-Napoca. Cunoaște foarte bine ce înseamnă suferința unor bolnavi în fază terminală și este uimit că încă mai există oameni care nu cred în existența COVID și care, în loc să se informeze, preferă să plece urechea la teoriile conspiraționiste.

„Eu nu pot să-mi imaginez că la ora actuală, după atâtea luni și atâtea probleme câte a creat la toate nivelurile societății acest coronavirus, încă mai sunt oameni care pun problema existenței. Putem pune orice problemă – că există costuri, că există simptome sau că nu există – dar problema existenței virusului mi se pare că nici n-ar trebui discutată măcar”, a declarat preotul Bogdan Chiorean, miercuri seara, la Digi 24, potrivit PSNews.ro

Recent, el a observat o legătură între curentul antivaccinist și teoriile conspiraționiste despre pandemia de Covid-19, care capătă tot mai mare amploare. „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști”, a spus preotul, citat de presa din Cluj.

Și algocaminul are efecte adverse. În anumite situații, poate să ducă la deces

Celor care nu cred în binefacerile vaccinurilor, preotul Bogdan Chiorean le oferă un exemplu în cifre: „Dacă ne gândim la bolile copilăriei, în special la rujeolă, în America, din 2002 nu mai există rujeolă, pentru că în 1990 a fost o epidemie cu aproximativ 10.000 de decese, cele mai multe la copii sub 5 ani, la care se adaugă copiii rămași cu sechele, cu meningo-encefalite, retard psihic, complicații, care au afectat în mod grav și definitiv calitatea vieții celor care au rămas în viață. La noi, rata de vaccinare scade, din nefericire, pe an ce trece, iar asta pentru că există tot felul de teorii conspiraționiste”, a constatat preotul Bogdan Chiorean.

El admite că „să înțelegi fiziologia, să înțelegi virusologia, să înțelegi ceea ce înseamnă un vaccin în toată complexitatea lui e o piatră de poticnire chiar și pentru cei mai mulți dintre medici. Trebuie să fii ori foarte pasionat, ori să fii de specialitate”, a arătat Bogdan Chiorean. „Tocmai de aceea, să-ți iei informația doar de pe rețelele sociale, să iei o decizie care să pună în pericol viața copilului tău mi se pare un gest de un curaj, în sensul cel mai negativ”, spune Bogdan Chioreanu.

Uneori, oamenii care au copii îi privesc așa, ca pe un bun propriu de care pot dispune, a mai spus preotul la Digi24.

El pledează pentru vaccinare și mai ales pentru informare.  „De foarte multe ori, se spune că vaccinul ar avea și efecte adverse. Da, este un lucru pe care trebuie să-l știe toată lumea. Dar dacă vă uitați, pe prospectul oricărui medicament există efecte adverse. El este un preparat chimic, care are efecte adverse, uneori deloc neglijabile. De exemplu, dacă am lua banalul algocalmin – care acum, slavă lui Dumnezeu, se dă doar la recomandarea medicului, pe rețetă – dacă citim tot prospectul, la un moment dat scrie că în anumite situații poate să conducă la deces, crește riscul de deces. Așadar, efecte adverse avem, problema este să luăm decizii informate. Am fost întotdeauna, ca și poziția Bisericii, de altfel, pentru o vaccinare, dar nu pentru o vaccinare obligatorie”, a explicat preotul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.