Skip to content
Ediția de astăzi

USR, butoiul cu pulbere al politicii românești

În ciuda aparentei armonii interne pe care liderii partidului încearcă să o afișeze cu orice ocazie, USR devine pe zi ce trece un adevărat butoi cu pulbere.

Săptămâna trecută a izbucnit în partid un scandal uriaș, după ce la filiala Vrancea, președintele acesteia, membru al taberei Barna, a exclus din partid, miercuri seara, o serie de membri notorii, în încercarea de a elimina adversarii aripii Barna din echipa de delegați la congresul partidului care va avea loc pe 14-15 septembri, potrivit PSNews.ro

Concret, președintele USR Vrancea, Cosmin Timofte, a fost acuzat că i-a exclus din partid pe Ilie Nicuță, Dorel Lazăr, Anca Sandu (vicepreședinte al USR Focșani), Florentin Serea. Totodată, Nicu Panaitescu, unul dintre membrii cunoscuți ai filialei, a anunțat pe Facebook că demisionează, acuzând interesele ”unui grupuscul care calcă cu bocancii ăia grei pe tot ce înseamnă democrație internă, bun simț și onoare”.

Demisii pe bandă rulantă și certuri interne

Demisiile și excluderile de săptămâna trecută nu reprezintă nici pe departe un accident ocazional, ci fac parte dintr-un șir vechi de scandaluri interne care a măcinat partidul lui Dan Barna. De pildă, în iunie Cami Băcioiu își anunța plecarea din partid spunând răspicat că  s-a săturat de „atâtea certuri interne şi de atâta grobianism şi idolatrie dementă”.

În aprilie 2019, scriitorul Alex Tocilescu anunța și el că demisionează din partid, după ce a fost refuzat atunci când a vrut să facă ”moca ceva drăguț pentru partid”. În fine, în octombrie anul trecut, un membru cunoscut al celor de la USR, Matei Dobrovie a plecat din partid în contextul referendum-ului pentru familie.

Alianța cu PLUS, mai fragilă decât pare

Dincolo de certurile interne și de lungul șir de demisii cu răsunet, relația cu partenerul PLUS scârțâie serios. Lucrul acesta s-a văzut cel mai bine în momentul definitivării protocolului dintre cele două partide. Astfel, una dintre condițiile de integritate în vederea desemnării unei persoane drept candidat la prezidențiale din partea alianței viza ca acesta „să nu fi semnat angajament cu securitatea”. Cei de la USR au dorit ca interdicția să vizeze și persoanele care au semnat angajamente când erau minore, dar cei de la PLUS s-au opus. Încercarea de a risipi zvonurile potrivit cărora cele două formațiuni politice ar fi “partide de securiști”, a eșuat prin opoziția celor de la PLUS în fața acestui amendament, lucru care a dus la un nou scandal, cei de la USR acuzându-o pe cei de la PLUS că încearcă să protejeze anumite persoane din partid.

USR, un partid cu apucături populiste

Incapacitatea conducerii USR de a calma spiritele în interior și de a evita plecarea membrilor săi și eventual propagarea scandalurilor în spațiul public are o dublă explicație. Pe de o parte, vorbim despre un partid încă foarte tânăr, în interiorul căruia nu s-au sudat legături foarte puternice. Mulți membri nu au experiență practică în domeniul politicii, fiind practic la primul mandat de parlamentar sau de europarlamentar. Pe de altă parte, USR ni se înfățișează în primul rând ca un partid de opinie, activ în special în zona de social media, făcându-se auzit prin intermediul rețelelor sociale. Așadar șansele ca orice scandal intern să se propage cu o viteză amețitoare în presă, cresc semnificativ. Tendința de a interacționa direct cu publicul țintă reprezintă un mecanism folosit și de alți lideri la nivel european – de pildă Viktor Orban apare cu regularitate la un post de radio din Ungaria o zi pe săptămână unde interacționează direct cu ascultătorii. De altfel, modalitatea de a protesta în Parlament prin bannere sau diverse mesaje, încercarea de a se legitima ca un partid ce reprezintă vocea poporului, precum și discursul adesea anti-elitist al liderilor, apropie partidul lui Dan Barna periculos de mult de zona populismului. Similaritatea cu alți populiști de tipul Vladimir Zelenskiy devine tot mai evidentă. De altfel acest discurs populist a devenit unul mainstream în zona partidelor din România, iar pretenția celor de la USR de fi elementul de noutate din peisajul politic este una nefondată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.