Skip to content
Ediția de astăzi

Valabilitatea voucherelor de vacanță, prelungită de guvern

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a analizat în primă lectură două proiecte de Ordonanță de Urgență, care vizează sectorul HoReCa și turismul.
Mai exact, este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de 20% din pierderile înregistrate în anul 2020, față de cifra de afaceri din 2019, dar și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în 2019 și 2020, până la sfârșitul anului viitor, respectiv 31 decembrie 2021.
A fost dezbătut în primă lectură un proiect de Ordonanță de Urgență, discutat cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a veni în sprijinul sectoarelor cel mai grav afectate de pandemia COVID-19, respectiv întreprinderile din turism, structurile de cazare și alimentație publică, agenții de turism, domeniul HoReCa. Mai exact, este vorba de Ordonanța de Urgență care instituie un ajutor de stat de 20% din pierderile înregistrate de aceste companii în anul 2020 față de cifra de afaceri din 2019. Schema de ajutor de stat urmează a fi notificată Comisiei Europene. După aprobare, aceasta va fi adoptată în forma finală și operaționalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin, în perioada aceasta! Mai ales, în condițiile în care Guvernul, încă de la începutul pandemiei, a arătat preocupare pentru acest domeniu și a venit cu diverse măsuri de sprijin pentru a atenua efectele negative ale pandemiei. Iată, aceasta este o nouă măsură de sprijin pentru industria HoReCa și de turism”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, în cadrul briefingului de presă.
Acordarea indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în valoare de 1.450 lei, s-a dovedit a avea efecte benefice asupra industriei turismului din România. Astfel, un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, au fost încurajați să-și petreacă concediile în țară. Această masură a contribuit, totodată, la atenuarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 asupra sectorului turistic.
„Tot pentru domeniul turismului, un act normativ înaintat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevede prelungirea valabilității voucherelor de vacanță acordate în 2019 și 2020 până la data de 31 decembrie 2021. Așadar, voucherele de vacanță acordate în această perioadă, care nu au putut fi utilizate, ca urmare a restricțiilor sanitare impuse de efoturile noastre de limitare a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, vor putea fi folosite până la sfârșitul anului viitor. Mai ales, în contextul în care așteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor, efectele acestei pandemii să înceteze”, a declarat Ionel Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.