Skip to content
Focus

Vechiul Parlament și noua majoritate. Pe cine vânează PSD pentru majoritatea parlamentară

De când USR a decis că sunt mai importante interesele personale ale membrilor de partid decât viitorul țării și refuză guvernarea, perspectivele pentru un Guvern al opoziției sunt tot mai puține și mai nesemnificative, iar Viorica Dăncilă le zâmbește cu aroganță.

Logica USR e aceea de a-și asigura fotoliile. Dacă USR ar fi atât de buni pe cât se laudă, nu le-ar fi teamă să preia guvernarea în niciun moment. Când te bați cu pumnul în piept că ești competent nu trebuie să-ți fie frică să intri la guvernare. Dar USR știe că dacă n-are mandatul de 4 ani asigurat atunci nu se bagă. Că și la Bruxelles tot pentru fotolii și bani au fugit, potrivit PSNews.ro

Vechiul Parlament se întoarce din vacanță, însă s-ar putea să găsească o nouă majoritate parlamentară. ALDE a decis să facă pasul înapoi într-o încercare disperată de a se salva din acest colaps în care a intrat Guvernul. Viorica Dăncilă este mai curajoasă și speră că va opri această „hemoragie” a PSD-ului care pierde pe toate planurile – atât în sondaje, cât și voturi în Parlament.

PSD, la vânătoare

Pentru a-și asigura majoritatea parlamentară, PSD va trebui să bată la alte uși. În acest moment, au doar 205 voturi în Parlament, deși le trebuie 233.

Primul partid atacat este deja ALDE, de unde premierul Viorica Dăncilă vrea să rupă câțiva parlamentari și să le ofere, cel mai probabil, candidatura la alegerile parlamentare din 2020. Promisiunea este evidentă – chiar dacă PSD e în scădere în perioada asta, în 2020 tot va obține peste 15% și există speranțe să crească până atunci.

Rezultatul de la alegerile europarlamentare ajută PSD să-și atace adversarii direcți. PSD vede o mare amenințare în Pro România-ALDE, însă la europarlamentare, nici Pro România, nici ALDE nu au impresionat pe cineva cu rezultatul lor. Ceea ce îi ajută pe pesediști să-i convingă mai ușor pe parlamentarii acestor două partide.

Iar dacă Viorica Dăncilă reusește să rupă din ALDE, îi dă o lovitură și lui Mircea Diaconu înainte de alegerile prezidențiale. Și îl lasă pe Victor Ponta cu un candidat slăbit.

Următorii pe lista PSD vor fi cei din grupul minorităților. La Camera Deputaților vorbim de 17 parlamentari care pot înclina jocul în favoarea PSD. Nu ar fi suficient doar sprijinul lor, însă va fi o uriașă gură de oxigen pentru Guvern.

În Senat, PSD ar putea să vâneze PMP care a rămas fără grup parlamentar. Încă de anul trecut, Liviu Dragnea a furat câțiva parlamentari PMP. Nu este exclus să vedem că PSD va face același lucru, tot din disperare.

Viorica Dăncilă deja negociază cu senatorii ALDE preluarea șefiei Senatului. PSD are atât puterea să miște proiectele de lege în Parlament, dar și să ofere din beneficiile guvernării. Cel puțin 5 luni de zile, Viorica Dăncilă va fi sigur premierul României, chiar dacă Guvernul va pica prin moțiune de cenzură, deoarece opoziția oricum nu are timp să o schimbe atât de repede, în condițiile în care toți fug de guvernare. O opoziție formată din 6 partide politice are șanse foarte mici să găsească o formulă de guvernare.

PSD va încerca și o revanșă în fața lui Victor Ponta care a atras filiale întregi ale partidului pe care cândva l-a condus. În ultimul an, am asistat la o comedie în Pro România cu parlamentari care au plecat din PSD și s-au întors după câteva ore. Nu este surprinzătoare această atitudine, deoarece ea vine din partea unor politicieni care practică șantajul pe scena politică, urmăresc propriul interes și caută beneficii materiale de fiecare dată.

Partidele de care PSD nu are nicio șansă să se atingă sunt PNL și USR, însă toate celelalte au un punct vulnerabil. Numai că PSD-ul condus de Viorica Dăncilă nu este unul moale în negocieri și s-a văzut foarte bine în relația cu ALDE. Dacă premierul va reuși să convingă alți parlamentari să sprijine un nou Guvern PSD atunci va demonstra că își merită funcția de lider în partid. Este probabil cel mai mare test politic al Vioricăi Dăncilă înainte de alegerile prezidențiale din 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.