Skip to content
Ediția de astăzi Recent

VIDEO Municipiul Orșova a rămas fără apă potabilă

Furnizarea apei potabile în municipiul Orșova a fost întreruptă duminică, 3 mai a.c., din cauza problemelor care au apărut la priza de captare a apei de la Topleț.

Din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în utimele ore în județul Mehedinți, apa are un grad mare de turbiditate, ceea ce o face improprie consumului casnic.

”La priza de captare din localitatea Topleț (județul Caraș Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu știm din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitațiilor abundente, dar s-ar putea și din cauza unor mișcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinți, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orșova, pentru că reprezintă în momentul de față un pericol pentru sănătatea orșovenilor, urmând ca ISU Mehedinți și autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.

Inginerul Cornel Meilescu, expert hidro-geolog, care a analizat situația la fața locului împreună cu prefectul Cristinel Pavel, spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Topleț este un fenomen excepțional.

”Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepțional. Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creștere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanță din Munții Mehedinți și Podișul Mehedinți. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantități mari de mâl și ceva fenomene naturale au dus la mișcarea posibil a acestora, iar apele au spălat și au ajuns la izvor”, a precizat ing. Cornel Meilescu.

SC FLORICOLA SA, operatorul de apă din municipiul Orșova, precizează că ”a fost nevoită să întrerupă apa către populație până la revenirea acesteia la parametrii normali.”

În municipiul Orșova trăăiesc aproximativ 7.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.