Skip to content
Ediția de astăzi

Viorica Dăncilă: Klaus Iohannis sfidează românii, refuzând o dezbatere prezidențială

După dezbaterea ”paralelă” a celor doi candidați, Viorica Dăncilă l-a atacat pe contracandidat spunând că îi sfidează pe români pentru că refuză o dezbatere prezidențială.

Marți seară, la Palatul Parlamentului, Viorica Dăncilă anunță că a prezentat o serie de realizări ale mandatului său de prim-ministru, în oglindă cu activitatea prezidențială a lui Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat al PSD.

Viorica Dăncilă a precizat că lipsa unei dezbateri prezidențiale reprezintă o „carență gravă” a acestui proces electoral, criticând aroganța candidatului Klaus Iohannis și disprețul său față de cetățenii români. Candidatul PSD a subliniat că a invitat presa la discuții libere – nu la discuții controlate, precum Klaus Iohannis.

Liderul PSD a solicitat din nou contracandidatului său la funcția de președinte să accepte o dezbatere față în față, astfel încât alegătorii să poată face comparația între realizările și viziunile celor doi candidați.

Vorbind despre activitatea sa de politică externă, Viorica Dăncilă a declarat că în mai puțin de doi ani de zile a avut 41 vizite externe și 100 de primiri la București, în timp ce Klaus Iohannis a avut 25 de vizite externe și 40 de primiri la București – în cei aproape cinci ani de mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a arătat că mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost unul de succes, infirmând predicția lui Klaus Iohannis, care a declarat în noiembrie 2018 că țara noastră nu e pregătită pentru o astfel de responsabilitate.

În ceea ce privește situația economică din perioada în care a fost premier, Viorica Dăncilă a punctat că România a ajuns a doua țară din Uniunea Europeană în clasamentul creșterii economice, iar salariile și pensiile au fost majorate. Prin contrast, președintele Iohannis a dezinformat cetățenii în legătură cu starea economiei și s-a opus majorărilor de pensii și salarii.

În legătură cu realizările din domeniul sănătății, Viorica Dăncilă a vorbit despre dotarea spitalelor cu aparatură modernă, iar în legătură cu agricultura a amintit plata subvențiilor în avans, programele pentru tomate și pentru apicultură, dar și deschiderea Casei de Comerț Unirea pentru agricultorii români. În opoziție cu realizările guvernamentale, președintele Iohannis a blocat un ajutor de stat de 30 de milioane de euro pentru fermieri.

După expunerea pe scurt a activității sale în perioada mandatului de premier, Viorica Dăncilă i-a adresat lui Klaus Iohannis câteva întrebări la care acesta ar trebui să dea răspunsuri în condițiile în care cere voturile cetățenilor pentru un nou mandat prezidențial. Aceste întrebări s-au referit la încălcarea promisiunii făcute de Klaus Iohannis de a renunța la imunitate, la eșecul obținerii intrării României în Spațiul Schengen, la jignirile pe care le-a adus membrilor și simpatizanților PSD.

Viorica Dăncilă a răspuns apoi liber întrebărilor presei, care au acoperit o gamă variată de subiecte, precum relațiile României cu Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia sau China, prioritățile mandatului prezidențial, sprijinul pentru tineri, investițiile din sănătate, respectarea Constituției de către președinte, dezvoltarea economică a țării, relațiile dintre puterile în stat, situația justiției, activitatea ei în perioada în care a fost europarlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.