Skip to content
Ediția de astăzi

Viorica Dăncilă #REZISTĂ în fața lui Dan Barna. Cine poate decide câștigătorul locului doi

Adevarul

Toată atenția la alegerile prezidențiale din 2019 este pe bătălia pentru locul doi dintre Viorica Dăncilă, de la PSD, și Dan Barna, candidatul USR-PLUS. Până la ora 17, Viorica Dăncilă are un avantaj în fața lui Dan Barna.

Exit poll-urile prezentate până la ora 17 o dau pe Viorica Dăncilă pe locul doi, cu un scor în jur de 20%, iar Dan Barna abia sare de pragul de 15% pe locul trei. Diferența dintre cei doi poate fi explicată și prin rezultatele publicate de BEC pe site-ul oficial, potrivit PSNews.ro

Astfel, până la ora 17 au votat 7 milioane de români în țară și 550.000 dincolo de granițele țării. Aceștia nu trebuie analizați împreună, pentru că un profil și un comportament total diferit.

România

Observăm că la nivelul țării, categoria de vârstă care domină prin prezența la vot este cea 45-64 de ani, urmați de cei de peste 65 de ani. Prin urmare, rezultatele alegerilor sunt decise în acest moment de persoanele care se apropie sau sunt deja la vârsta a treia, forțând nota, putem spune că bătrânii au ieșit în număr cât mai mare la vot.

Se poate vorbi de un avantaj al Vioricăi Dăncilă deoarece PSD a dominat mereu aceste categorii. Desigur, nu înseamnă că toți oamenii trecuți de 45 de ani votează cu PSD. Multe voturi merg și la Iohannis, și cu siguranță vor merge și la Dan Barna.

În continuare, a treia categorie de vârstă este cea 35-44 de ani, urmată de 25-34 de ani și ultimii sunt cei 18-24 de ani, adolescenții.

Cateogoriile unde USR-PLUS domină copios, cele cu vârsta între 18 și 34 de ani, sunt de fapt cele care înregistrează cele mai mici procente, iar în aceste categorii mai regăsim și PNL-ul care colectează foarte multe voturi constant. Prin urmare, avantajul USR-PLUS se înjumătățește, cel puțin.

Un aspect foarte important este și mediul din care provin alegătorii. La europarlamentare a existat o discrepanță mare între urban și rural. De data aceasta, diferența pare că s-a redus, cel puțin până la ora 17. În acest moment, ne apropiem de numărul persoanelor care au votat în mediul rural la europarlamentare, doar că astăzi mai sunt câteva ore de vot. Este de așteptat să avem un număr mai mare de alegători în mediul rural decât au fost la europarlamentare, lucru care o va avantaja iarăși pe Viorica Dăncilă, pentru că PSD are cea mai mare rețea de filiale și ajunge în toate comunele și satele din țară.

Pensionarii, adică persoanele din categoria 65+, deja au depășit la ora 17 numărul persoanelor care votaseră la europarlamentare. Până la sfârșitul zilei, numărul pensionarilor va mai crește. 

Partidele noi – în special USR-PLUS – nu reușesc să mobilizeze oamenii la vot, deoarece numărul tinerilor prezenți la urme rămâne în continuare unul foarte mic. Bătălia partidelor politice se dă în continuare pe voturile celor trecuți de 45 de ani, un electorat care în trecut a fost criticat aspru de membrii USR-PLUS.

La nivelul țării, cel mai mult au votat femeile, urmate de bărbați. Dacă există măcar o mică urmă de feminism în România, Viorica Dăncilă ar putea profita și de acest avantaj, iar Dan Barna să rămână cu coada între picioare. În 2016, Gabriela Firea a știut să profite în București de avantajul că ieșeau la vot mai multe femei decât bărbați și a câștigat deși toate celelalte partide erau împotriva ei.

Diaspora

Situația în diaspora este ușor diferită, asta și pentru că persoanele trecute de 65 de ani nu mai sunt în străinătate sau foarte puține se află dincolo de granițele României.

Până la ora 17, cel mai mult au votat românii cu vârstele între 45 și 64 de ani, aceeași categorie care se află în top și în România. Numai că pe locul doi, se regăsesc cei cu vârstele între 35 și 44 de ani, iar pe locul trei categoria 25-34 de ani. Adolescenții cu vârstele între 18 și 24 de ani sunt a patra categorie, iar ultimii sunt românii din străinătate cu peste 65 de ani.

Diferită este și împărțirea pe gen. Astfel, în diaspora au votat, până la ora 17, mai mulți bărbați decât femei.

Concluzii

Decisive vor fi următoarele ore și mobilizarea tinerilor la vot. Dacă vom asista la o crește a numărului de tineri prezenți la vot, atunci Dan Barna poate spera la locul doi. Altfel, atât timp cât PSD va mai reuși să scoată votanți cu vârstele peste 45 de ani și să obțină, la nivel național, un avantaj de cel puțin 3% în fața lui Dan Barna, Viorica Dăncilă are locul doi asigurat.

Dar uitându-ne la exti poll-uri mai înțelegem un lucru foarte important – Viorica Dăncilă este singura care poate crește în al doilea tur, în timp ce Dan Barna va stagna. 

Viorica Dăncilă va aduna voturi de la Mircea Diaconu, de la Alexandru Cumpănașu și probabil și de la Bruynseels. Kelemen Hunor ar putea fi și el o soluție pentru PSD.

Dan Barna nu are de la cine să adune voturi în turul al doilea. Theodor Paleologu și PMP cu siguranță vor direcționa voturile către Klaus Iohannis. Deci chiar dacă ajunge în turul doi, Dan Barna își atinge potențialul politic pentru că este izolat pe scena politică. Și despre mobilizare, am văzut cu toții că USR-PLUS nu reușește să facă nici măcar asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.