Skip to content
Ediția de astăzi

Virgil Popescu: Cine a avut de câștigat de pe urma Ordonanței 114

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, a dezvăluit la PSNews.ro planurile liberalilor pentru domeniul Energiei, în situația în care vor prelua guvernarea. Iar primul pas, potrivit președintelui PNL Mehedinți, este abrogarea Ordonanței de Urgență nr. 114/2018. Dar nu acum, subliniază liberalul, ci după o perioadă tranzitorie.

Pe zona de energie și gaze naturale din OUG 114, PNL a depus deja niște amendamente în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, pe care le-am și adoptat. Ordonanța, în momentul de față, este blocată la Comisia pentru Buget, finanțe și bănci, dar o vom debloca și de-acolo. Dorim abrogarea prețurilor reglementate de 68 de lei/MW la producător pentru vânzare și acelui adaos comercial minim impus producătorilor de energie electrică. Aceștia nu pot avea decât un profit de 5% pentru vânzarea către consumatorul casnic.

Practic s-a ajuns la o chestie absurdă, ca prețul reglementat de ANRE la energie electrică pentru consumatorul casnic să fie undeva la 257 de lei/MW, fără alte taxe, iar de exemplu Hidroelectrica să vândă pe piața concurențială la același client casnic cu 255 de lei/MW. Adică prețul concurențial este mai mic decât prețul impus de ANRE ca barieră de referință. Iar asta ce face? Trage de prețuri în sus.

Iar la gazele naturale ce s-a întâmplat? Blocând prețul la 68 de lei pentru consumatorul casnic, producătorii, ca să nu piardă din profit, au crescut prețul la consumatorii industriali. Și așa s-a ajuns ca prețul de la consumatorul industrial român să fie mai mare decât prețurile de pe Bursa de la Viena. Asta înseamnă că industria românească a devenit necompetitivă, a declarat Virgil Popescu.

Liberalul a adăugat, însă, că abrogarea imeadiată a OUG 114 ar fi o greșeală, pentru că prețurile ar putea sări imediat în sus, într-un mod necontrolat.

E drept că nu putem spune ”de mâine gata, se abrogă OUG 114” și nu mai facem nimic. Nu, ea trebuie să aibă o perioadă tranzitorie, pentru că altfel prețurile ar sări necontrolat. Noi am fost de acord cu o perioadă tranzitorie până în aprilie, poate chiar iunie, să treacă această iarnă, dar nu putem fi de acord cu o perioadă tranzitorie până în 2021, cum își doresc colegii noștri din PSD, a precizat președintele PNL Mehedinți.

Virgil Popescu a precizat și cine a avut de câștigat de pe urma controversatei ordonanțe.

Gândiți-vă că prețul la consumatorul casnic, la energie electrică sau la gaze naturale, este fix. Dacă prețul de la producător se duce mai jos, crește marja furnizorului. Deci, prin această Ordonanță 114 au câștigat furnizorii de energie electrică și de gaze naturale. Mai exact, acest guvern a luat din profitul producătorilor, în mare parte companii românești, și l-a transferat către furnizori. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Această Ordonanță 114 trebuie abrogată!, a punctat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.