Skip to content
Focus Recent

Virgil Popescu, despre intenția Guvernului de plafonare a prețului la gaze: Cine câștigă? Gazprom cu siguranță!

Intenția ministerului Finanțelor de a plafona prețul la gaze până în 2021 este contestată de vicepreședintele PNL Virgil Popescu, care susține că de pe urma unei astfel de măsuri va pierde România, cetățenii și vor avea câștig de cauză rușii și ungurii.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea plafonarea preţului la gaze până în 2021, operând astfel o reducere forțată a prețului gazelor. O asemenea intervenție încalcă principiile liberalismului și pe cele ale unei economii de piață și a liberei concurențe. Este posibil ca ministrul Finanțelor să fi uitat că România este țară membră a Uniunii Europene?!?; pentru că altfel nu se explică această decizie care contravine directivelor europene privind piața energiei prin care s-a impus liberalizarea prețurilor la gaze, respectiv vânzarea lor în regim concurențial. Nu știu care este părerea Consiliului Concurenței în această speță, dar în România există 2 producători mari de gaze naturale, Romgaz și Petrom, adică putem vorbi de un eventual duopol și nu de un monopol, așa că după părerea mea nu cred că stă în picioare temeiul legal din legea concurenței în baza căruia a fost fundamentat HG-ul. Mai mult, Consiliul Concurenței a finalizat analiza sectorială a gazelor și nu a gasit elemente ale unor înțelegeri pe preț. Le-aș recomanda guvernanților, dacă vor să facă așa ceva, să caute articolul corespunzător din Legea 123 a Energiei Electrice și a gazelor naturale, care prevede că se pot face intervenții la prețuri doar dacă există situații extreme, pe o perioadă de maxim 6 luni, și nu pe 3 ani așa cum prevede proiectul de hotărâre prezentat astăzi de ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici”, a declarat președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu.

Vicepreședintele Comisie pentru Industrii și Servicii oferă mai multe explicații pe marginea pericolului adoptării acestei hotărâri de Guvern.

Haideți să analizăm împreună această propunere de HG să vedem cine pierde și cine câștigă. Bugetul de stat? Evident că nu. Diminuarea drastică a încasărilor la bugetul de stat din impozitul pe profit al celor două companii și din impozitul suplimentar obținut din dereglemantarea prețului la gaze conform OUG 7/2013 este evidentă. Nu mai vorbim de dividende mult mai mici care vor veni la bugetul de stat de la cele două companii unde statul este acționar. Consumatorul român? Evident că nu. Furnizorii, traderii de gaze, adica cei care cumpără gaze de la producător spre revânzare, le pot vinde pe acestea la orice preț, doar producătorii au obligația de a respecta prețul maximal impus. Industria din România consumatoare de gaz? Evident că nu. Plafonarea prețului la 55 lei/MWh este susceptibilă de ajutor de stat și va permite pornirea unor investigații din partea Comisiei Europene asupra fimelor românești respective și asupra statului român, astfel încât prejudicul ar fi mult mai mare decât beneficiile aduse industriei românești. Investitorii startegici din Marea Neagră? Evident că nu. Nici un investitor nu va mai dori sa facă investiții într-o țară în care se schimbă legislația după cum un domn condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare se trezește vorbind la TV. Nu mai vorbim de faptul că întreg Bugetul de venituri și cheltuieli ce stă în spatele deciziei de investiții este aruncat în aer. Cine câștigă? Dacă ne uităm că această HG vine la pachet cu o amisitie fiscală anunțată de ministrul Teodorovici, nu pot să nu mă întreb dacă firmele lui Ioan Nicolae nu vor avea iar parte de gaz ieftin. Nu că ar fi un lucru rau să repornim industria chimică și petrochimică, dar dupa ce i se șterg datoriile să îi dai iar posibilitatea să facă altele mi se pare prea mult. Nu cumva vorbim aici de o afacere de tipul bani pentru campania electorala din 2019?”, mai declară vicepreședintele PNL.

Virgil Popescu susține că cei de la Gazprom vor ieși în câștig dacă această hotărâre este adoptată.

Cine câștigă? Gazprom cu siguranță, în timp ce producătorii români de gaze naturale sunt puși în genunchi, gazul rusesc de care economia românească este încă dependentă, nu are nici o restricție. Gazul românesc ieftin va merge la export și vom importa scump de la ruși. Cine câștigă? Exportatorii evident. Nimeni nu va putea opri exportul de gaz românesc ieftin în afara granițelor țării. Se va duce în Bulgaria și Ungaria. Vor spune unii ca în Bulgaria se poate tehnic, dar în Ungaria încă nu. Le spun că se poate. Este suficient ca FGSZ, transporatatorul național maghiar de gaze să reducă presiunea la granița cu România sub presiunea din rețeaua românească de transport și gazul va curge spre Ungaria. Nu au făcut-o până acum întrucât nu au avut interes de preț, dar acum cu ajutorul unui Guvern român incompetent care a redus prețul o vor face cu certitudine. Nu mai vorbim că România este încă în procedura de infrigment pentru că blochează exportul gazului spre Ungaria așa că le dăm muniție maximă prietenilor maghiari. O să ne ia și gazul și o să mai și plătim după asta. Să fie asta cadoul pe care Guvernul PSD – ALDE și Liviu Dragnea îl fac Ungariei? Românii să nu se lase păcăliți că ar exista avantaje într-o asemenea măsură, pentru că există riscuri pe care tot noi le vom plăti din buzunarul nostru. Solicit ministrului de Finanțe să renunțe la această hotărâre cât mai repede, pentru că altfel transformă România într-o țară sud americană, unde, după cum bine știm, acest gen de măsuri au adus doar probleme și o sărăcire a populației”, a mai declarat președintele PNL Mehedinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.