Skip to content
Focus Recent

Virgil Popescu face dezvăluiri incendiare: Guvernul semneză un acord cu firma chinezească acuzată de spionaj în SUA

Președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu face o serie de dezvăluiri care au în centru unitățile de la Cernavodă și o firmă din China, care este subiectul unui scandal de spionaj în SUA. Liderul liberal anunță că Ministrul Energiei se pregătește să ”nășească” Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cu chinezii de la China General Nuclear Power, pe 9 mai exact de Ziua Europei, în paralel cu summit-ul UE de la Sibiu.

Cum nu cred în coincidente, atrag atenția Ministrului Anton Anton că un subiect așa sensibil, caal energiei nucleare, nu trebuie politizat. Domnule Ministru, înainte de semnarea acestui acord cred că ar trebui să ne răspundeți la mai multe întrebări: Data de 9 mai a fost aleasă la întâmplare sau doriți să marcați simbolic semnarea acestui acord? Acordul Investitorilor presupune ca asocierea de proiect ce va fi înființată să aibă exclusivitate în construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă? Adică, cu alte cuvinte, ne leagă de mâini și de picioare în relația cu CGN, devenind astfel dependenți de finanțarea chinezilor? Au exclusivitate la livrarea de echipamente? Ați evaluat și alte posibilități de construire a acestor unități, luând în calcul modelul de realizare al unităților 1 și 2? Ținând cont de faptul că România are un Parteneriat Strategic cu SUA, iar presa europeană și americană abundă de informații cu privire la acuzarea companiei chinezesti CGN de spionaj pe teritoriul american, ați evaluat din această perspectivă riscurile acestei asocieri? Domnule Ministru sunteți obligat să oferiți răspunsurile la aceste întrebări în cel mai scurt timp posibil”, este declarația de presă transmisă de deputatul liberal.

Jurnaliștii de la Economica anunțau la începutul lunii aprilie că Acordul investitorilor va fi semnat la data de 9 mai şi astfel se va înfiinţa o societate româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cu o investiţie de peste 6 miliarde de euro, în parteneriat public privat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.