Skip to content
Administrație locală Recent

Virgil Popescu îl contrazice pe Aladin Georgescu: Adevărul despre salariile celor de la Protecția Copilului

Ministrul mehedințean Virgil Popescu răspunde acuzațiilor lansate de Aladin Georgescu, prin care arată, cu dovezi de la Ministerul de Finanțe, că a avut bani pentru plata salariilor angajaților de la Protecția Copilului.
Cinism electoral marca PSD! Să ai bani în cont, dar să refuzi să plătești salariile celor de la DGASPC! Lupta politică ar trebuie să aibă niște limite, mai ales când este vorba despre cetățenii care trebuie protejați de autorități. Din păcate, Aladin Georgescu manipulează opinia publică, minte, pentru a crea tensiuni și adversitate, din partea acestora, față de opozanții politici. Fiind președinte de Consiliu Județean te-ai aștepta să cunoască legea. Dacă nu el, măcar cei din aparatul administrativ. E o condiție esențială. Dar el nu știe legea, sau dacă o știe o interpretează în manieră politicianistă, pentru a manipula. Mehedințenii trebuie să știe adevărul: în anul 2020, prin Legea bugetului de stat și rectificările bugetare, s-a stabilit și s-a asigurat finanțarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesarul de finanțat al acestor servicii sociale, restul, asta este legea, restul 40% fiind obligația județelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare.
Deci 60% din bugetul de stat, 40% din venituri proprii.
Mai mult, pentru a susține acest sector, în anul 2020, prin Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5/2020, s-a dat posibilitatea ca județele să poată utiliza excedentul bugetar local acumulat din anii precedenți și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Legea spunea foarte clar, până am modificat-o noi, Guvernul PNL, prin Legea bugetului, excedentul din anii precedenți se folosea doar pentru investiții. Am dat voie în acest an ca din excedent să se folosească bani și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Deci aceasta este legislația în vigoare, de aici s-a pornit anul acesta”, a explicat acesta.
Mai mult chiar, Popescu îi transmite liderului social democrat că legea invocată de el este una greșită. Upss. Nu putem să nu ne întrebăm: Oare nu era Aladin avocat? Cum se face că încurcă legile?!?
Aladine asta este legea. Nu cea pe care o spui tu! Iar faptul că ai ales, deloc întâmplător, să îi lași fără salarii o lună de zile, deși era datoria Consiliului Județean, după care, brusc, în prima zi de campanie să faci o ședință pentru a aloca banii, dovedește că ești o persoană cinică, fără empatie față de cei nevoiași. Dar nu mă miră, prin tine curge sânge de ”pesedist”, care dictează acțiuni doar pentru sine sau pentru grupul de interese! Să îți fie rușine!
Guvernul PNL este alături de persoanele vulnerabile. Banii au fost alocați! La rectificare a fost alocată județului Mehedinți, cumulat, suma de 17.367 mii lei din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, sumă ce a asigurat finanțarea de la bugetul de stat în proporție de 60%. Totodată, potrivit prevederilor legii nr.115/2020 au fost majorate cu suma de 556.361 mii lei, sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetului local, pentru județul Mehedinți fiind alocată suma de 6.168 mii lei, care putea fi utilizată și pentru finanțarea cheltuielilor serviciilor sociale. La data de 15 octombrie existau sume nesolicitate în cuantum de 17.634 mii lei și erau bani în bugetul CJ Mehedinți, la secțiunea de funcționare, de 4.067,4 mii lei. Iar excedentul din anii precedenți, aflat la dispoziția CJ Mehedinți, era de 18.657,46 mii lei. În acest caz, ALADIN GEORGESCU TREBUIE SĂ EXPLICE CE A FĂCUT CU ACEȘTI BANI! De ce îi ține ascunși în conturi și i-a lăsat pe oameni fără salarii? De asemenea, am convingerea că prefectul județului Mehedinți va face o solicitare către Ministerul de Finanțe pentru realizarea unui control al Inspecției Economice pentru a vedea ce s-au făcut cu banii care trebuiau plătiți pentru cei din sistemul de protecție socială! Aladine, nu mai merge cu minciuna! Nu îți mai bate joc de peste 1.700 de persoane, salariați și cetățeni, din Mehedinți, care au nevoie de protecție! Să nu uităm că și în luna februarie ai încercat să lași fără salarii peste 750 de persoane, care fac o muncă importantă la DGASPC, și peste 1.000 de beneficiari instituționalizați (copii, bătrâni, persoane cu dizabilități). Nimic nu poate justifica aceste acțiuni politicianiste”, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Și liderul consilierilor județeni Stela Firu a luat o poziție pe subiect și a pus o întrebare legitimă, la care președintele Consiliului Județean Mehedinți ar trebui să răspundă.
Dacă pentru salariile angajaților DGASPC aruncați vina pe Guvern, cum justificați restanțele salariale pentru cei care lucrează la Muzeu, Bibliotecă și alte instituții subordonate Consiliului Județean?”, întreabă Stela Firu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.